/‘POKAZALI ŠTO ZNAJU’ Maturanti na četiri dana klupe zamijenili kuhinjom i barom: ‘To je smjer kojim bi obrazovanje trebalo ići’

‘POKAZALI ŠTO ZNAJU’ Maturanti na četiri dana klupe zamijenili kuhinjom i barom: ‘To je smjer kojim bi obrazovanje trebalo ići’

Proteklih nekoliko dana maturanti 25 strukovnih škola diljem Hrvatske natjecali su se u izradi jela i koktela, prezentiranju destinacije te u vještinama posluživanja, ukratko – poslovima koji ih očekuju po završetku srednje škole. Zlatne medalje i vrijedne nagrade dodijeljene su učenicima iz Čakovca, Zaboka, Makarske, Biograda na Moru i Sinja.

Učenici završnih razreda iz 25 hrvatskih strukovnih škola okupili su se u splitskom hotelu Amphora na natjecanju ‘Gastro kreiraj sam’. Sigurnost školskih klupa tako su zamijenili vjernom simulacijom radnih mjesta te dokazali kako su spremni za tržište rada. Na otvaranju natjecanja ravnatelj Turističko ugostiteljske škole Split, Ivo Bilić, učenicima je poručio da se opuste, ‘razmišljaju izvan kutije’ i naglasak stave na održivost, koja je budućnost globalnog gospodarstva. Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Tonči Glavina, oduševio se formatom natjecanja i poručio da je to smjer kojim bi obrazovanje trebalo ići, piše Srednja.hr.

Uz to što su se natjecali, učenici su imali prilike sudjelovati i u kostimiranim interpretacijskim turama te razgledati Split i okolicu i tako upoznati manje poznate detalje dalmatinske povijesti. Hotel u kojem su se studenti natjecali učenicima iz Čakovca, pobjednicima discipline prezentacije destinacije, poklonio je i dva besplatna noćenja u terminu po njihovu izboru.

“Svi se sudionici slažu kako će nakon ova četiri dana, uz medalje i nagrade, iz Dalmacije prvenstveno ponijeti predivne uspomene kojih će se dugo sjećati te jedinstveno iskustvo, neophodno za natjecanje na tržištu koje ih čeka kada napuste okrilje škole”, poručila je voditeljica promidžbe i vidljivosti Fit Split RCK, Andrea Bilandžić.

Pobjednike možete pogledati ovdje.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija