/‘POVIJESNA SENZACIJA’ Naša atletičarka Matea Parlov Koštro osvojila srebro u maratonu; ovako je govorila za Generaciju: ‘Svidio mi se slatki okus pobjede’

‘POVIJESNA SENZACIJA’ Naša atletičarka Matea Parlov Koštro osvojila srebro u maratonu; ovako je govorila za Generaciju: ‘Svidio mi se slatki okus pobjede’

Sjajna vijesti dolaze iz Munchena, naša mlada atletičarka Matea Parlov Koštro (30) osvojila je srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u maratonu.

To je ujedno i najveća senzacija u hrvatskoj atletci, ostvarila je vrijeme 2:28:42, treba napomenuti da nije nitko u povijesti od naših maratonaca nije ušao niti među prvih 20 natjecatelja. Zlatnu medalju je osvojila Poljakinja Aleksandra Lisowska, prenosi Večernji list.

Inače, Matea je daljnja rođakinja legedarnog Mate Parlova, koji je osvojio  osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Bukureštu 1969., zlatnu na europskim prvenstvima u Madridu 1971. i Beogradu 1973., na OI u Münchenu 1972. Obiteljska tradicija se tako nastavila, samo Sandra Perković, Blanka Vlašić i Sara Kolak su dosada osvajale medalje za Hrvatsku u atletici.

Podsjetimo, Matea je u intervjuu za Generaciju objavljenom 2020. godine govorila o počecima karijere, tko joj je najveća podrška, kako se snalazi u ulozi supruge i kako vidi budućnost profesionalne atletike u Hrvatskoj.

“Trčanjem sam se počela baviti u osnovnoj školi sasvim slučajno. Imala sam priliku izostati s nastave i trčati za školu pa sam priliku i iskoristila. U utrci je bilo dosta atletičarki u sprintericama koje sam ja tada prvi put vidjela, ali to me nije pokolebalo i u cilj sam ušla kao treća. Tada me uočila jedna trenerica koja me nagovorila da dođem na probne treninge. Budući da sam se tada aktivno bavila rukometom nisam bila oduševljena idejom da rukomet zamijenim trčanjem u krug. No na nagovor tate i trenerice odlučila sam otići na trening i stvarno mi se svidjelo. Uskoro su uslijedile i prve utrke gdje su svi bili oduševljeni mojim talentom, a i svidio mi se slatki okus pobjede. Kao juniorka sam nastupila za seniorsku reprezentaciju na Kupu Europe i tada sam znala da je trčanje pravi odabir za mene i naravno, nisam požalila”, rekla nam je tada ova mlada zagrebačka atletičarka.

Trkačica Atletskog kluba Svetice osmerostruka je prvakinja Hrvatske na dugim prugama, ali i višestruka rekorderka. Matea je priznala kako se trčanjem počela baviti sasvim slučajno, ali se brzo zaljubila u ovaj sport i počela nizati sjajne rezultate. Najpoznatiji i najdraži rekord joj je državni, na Hanžekovićevom memorijalu 2015. godine, a rado se sjeća i svog prvog maratona u Berlinu gdje je postigla treći ženski maratonski rezultat Hrvatske ikad.

mšm/večernji list

Foto: privatna arhiva/Matea Parlov Koštro