/‘POVRATAK PARAOLIMPIJACA’ Lucija Smetiško (17) o velikom uspjehu u Pekingu: Osjećam olakšanje jer sam dala sve od sebe; drago mi je što sada mogu proslaviti sa svojom obitelji!

‘POVRATAK PARAOLIMPIJACA’ Lucija Smetiško (17) o velikom uspjehu u Pekingu: Osjećam olakšanje jer sam dala sve od sebe; drago mi je što sada mogu proslaviti sa svojom obitelji!

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija vratila se u utorak u Zagreb nakon što je sudjelovala na 13. Zimskim paraolimpijskim igrama koje su održane u Pekingu. Na Igrama je nastupilo četvero hrvatskih predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima. Najbolji rezultat od hrvatskih paraolimpijaca u Pekingu je ostvarila Lucija Smetiško koja je u slalomu stojećih bila peta.

“Dugo sam se spremala za nastup i željno ga čekala. Sada osjećam olakšanje jer sam dala sve od sebe. Bilo mi je uistinu lijepo, ali drago mi je da sam došla doma i da mogu proslaviti ovaj uspjeh sa svojom obitelji”, rekla nam je Lucija Smetiško (17) koja se iz Pekinga vratila puna dojmova.

Dodala je kako joj peto mjesto mnogo znači.

“Dugo sam trenirala i pripremala se za ovo natjecanje, nadala sam se da ću biti u prvih deset i postigla sam više nego što sam očekivala”, istaknula je.

Na naš upit po čemu će pamtiti svoje prve ZPOI, odgovorila je:

“Pamtit ću ih po odličnoj organizaciji, prekrasnoj ceremoniji zatvaranja te ljubaznosti i velikodušnosti volontera i svih ljudi iz olimpijskog sela.”

Otkrila je i od kuda ljubav prema skijanju i što planira dalje.

“Kada skijam osjećam se slobodno. Volim brzinu, adrenalin i boravak u planinama. Skijanje je sport koji me usrećuje. Kondicijske treninge imam šest puta tjedno, a na skijaške treninge u inozemstvo odlazimo skoro svaki drugi tjedan od listopada do svibnja. Nastavit ću trenirati i pripremati se za buduća natjecanja”, za kraj je poručila ova mlada vrhunska sportašica.

Lucija Smetiško

Uspjeh naših paraolimpijaca, a posebice 17-godišnje Lucije komentirali su i u Skijaškom klubu za osobe s invaliditetom “Sljeme”.

“Ponosni smo što su većinu naše reprezentacije (tri od četiri predstavnika) na ZPOI u Pekingu činili članovi našeg kluba. Iznimno smo sretni postignutim rezultatima svih naših paraolimpijaca, a rezultatom Lucije Smetiško oduševljeni. Lucija je od samih početaka pokazivala izniman potencijal, ne samo zbog motoričkih predispozicija već i zbog svog iznimnog duha. Voli skijanje, predana je treningu i kako se ono sportskim rječnikom kaže “grize” pa je njezin napredak i ovaj postignuti rezultat bio ne samo priželjkivan već i očekivan. Veselimo se njenom daljnjem napretku i budućim rezultatima i vjerujemo u njezin uspjeh”, poručili su iz SKOI Sljeme.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva