/‘POZIV NA POMOĆ’ Ukrajinski violončelist ispred ruševina grada svira u čast Harkiva: Volim svoj herojski grad!

‘POZIV NA POMOĆ’ Ukrajinski violončelist ispred ruševina grada svira u čast Harkiva: Volim svoj herojski grad!

Okružen razbijenim prozorima, bombardiranim zgradama i ruševinama, ukrajinski violončelist Denis Karačevcev predstavlja upečatljivu figuru dok svira tmurnu Bachovu melodiju u zadivljujućoj glazbenoj posveti svom rodnom gradu Harkivu.

Karačevcev je objavio video na društvenim mrežama u pokušaju podizanja svijesti o razaranju, kao i sredstava za obnovu drugog po veličini grada u zemlji, dom za oko 1,4 milijuna ljudi.

“Ja sam violončelist i građanin Harkiva. Volim svoj herojski grad koji se sada bori da preživi rat”, napisao je na Instagramu.

“Pokrećem svoj projekt na ulicama Harkiva kako bih prikupio sredstva za humanitarnu pomoć i obnovu gradske arhitekture. Ujedinimo se da zajedno oživimo naš grad!”,  dodao je.

Njegov prijatelj i snimatelj za video, Oleksandr Osipov, 37, rekao je u srijedu za Washington Post da se atmosfera u Harkivu, samo 40 kilometara od istočne granice Ukrajine s Rusijom, promijenila , “grad se nekada naginjao prema Rusiji, ali je ‘u trenu’ postao najviše proukrajinski grad u zemlji”, rekao je.

“Ukrajinci su se pokazali kao jaka i ujedinjena nacija; sada cijeli svijet zna za to”, rekao je Osipov. “Drago mi je da se ljudi umjetnosti ne boje i igraju ključnu ulogu u ovim teškim vremenima.”

Kao i njegov prijatelj violončelist Karachevtsev, Osipov je rodom iz Harkiva i rekao je da su on i mnogi drugi odlučili ne pobjeći već ostati u gradu koji vole.

Profesionalni fotograf, Osipov je rekao da je odbio brojne ponude za snimanje rata i želio je samo pokazati “ljepotu” vanjskom svijetu. Rekao je da je pristao snimiti ovaj glazbeni spot jer je podigao svijest i “promijenio sliku našeg grada”.

mšm

Foto: Screenshot