/‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’; predsjednik Milanović podržao inicijativu

‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’; predsjednik Milanović podržao inicijativu

Predsjednik Zoran Milanović podržao je inicijativu kojom bi se osnovnoškolskoj djeci osiguralo pravo na mogućnost dobivanja školskog obroka koji bi time postao dostupan svakom djetetu bez obzira na socijalni status njegove obitelji ili na regionalne razlike i materijalne mogućnosti lokalne samouprave.

Milanović je primio predstavnice inicijative “Pravo svakog djeteta na školski obrok”, sveučilišne profesorice Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu Olju Družić Ljubotina i Marijanu Kletečki Radović.

Riječ je o inicijativi koju su spomenute sveučilišne profesorice pokrenule zajedno s još dvije sveučilišne profesorice, Ivanom Dobrotić i Antonijom Petričušić, a koje se u svom stručnom i znanstveno-istraživačkom radu bave pravima djece i roditelja, problemima siromaštva, društvenim nejednakostima i stigmatizacijom kojoj su djeca ranjivih skupina u Hrvatskoj nerijetko izložena. Prema njihovom istraživanju, u Hrvatskoj postoje značajne regionalne razlike u načinu financiranja i dostupnosti školske prehrane, o čemu su izvijestile predsjednika Milanovića.

Predstavnice Inicijative smatraju da ako je država prepoznala važnost osiguravanja  besplatnih udžbenika za svu osnovnoškolsku djecu, bez obzira na materijalni status njihovih obitelji, kako je onda jednako tako važno osnovnoškolskoj djeci osigurati univerzalno pravo na prehranu u školi.

Ako je osnovna škola obavezna, besplatna i dostupna svoj djeci, rekle su na sastanku, onda bi i prehrana u osnovnoj školi jednako tako trebala biti zagarantirana, besplatna, dostupna svoj djeci te nutritivno izbalansirana. Njihova je glavna poruka kako je nužno da se rješavanju školske prehrane pristupi na sustavan način, a kako bi se svoj djeci osigurao pristup pravu pod jednakim kriterijima.

bkk

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Krešimir Naglić