/Predstava posvećena konkretnom slučaju međuvršnjačkog nasilja; ‘Više nije veselo – moje dijete je izgubilo djetinjstvo’

Predstava posvećena konkretnom slučaju međuvršnjačkog nasilja; ‘Više nije veselo – moje dijete je izgubilo djetinjstvo’

Svake godine 20. studenog obilježava se Međunarodni dan djeteta. Naime, tog je datuma davne 1959. godine Generalna skupština UN-a usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”.

U petak u 17.55 u zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptica prikazat će se predstava “Ako kažeš, gotov si” koja eksplicitno upozorava na rastući problem vršnjačkog nasilja među djecom.

Navedena predstava svoju je premijeru doživjela u rujnu prošle godine, a mladim gledateljima približava poteškoće, muke i nesigurnosti tinejdžera koje se stvaraju na njima dobro poznatom terenu škole. Kako stoji u opisu predstave, glavna oružja kojima se koriste učenici sežu od uvreda, ucjena, prijetnji, batina do tek jednog fatalnog klika koji je dovoljan da se uzdrma čitav svemir protagonista predstave.

“Ena je zbog kožne bolesti i poruge kolega prisiljena stalno mijenjati škole. Senzibilni Tomica razbija stereotip o tome da dečki nikad ne plaču. Bela ljubav i ostvarenje pronalazi u kiši lajkova. Nika mrzi top liste i pribojava se da će završiti na dnu školskog hranidbenog lanca. A tu je i čitav niz manjih i većih uloga u koje uskaču glumci, iskušavajući se u pozicijama bullyja i žrtava”, piše na mrežnoj stranici kazališta.

Kazalište će predstavu posvetiti osmogodišnjem dječaku, žrtvi međuvršnjačkog nasilja iz malog dalmatinskog mjesta, koje se dogodilo u travnju prošle godine, a čije posljedice on i njegova obitelj trpe i danas, kazala je za portal Generaciju Milanka Čolović, voditeljica projekta #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja.

Škola je, prema pisanju medija, na kontinuirano zlostavljanje propustila reagirati. Cijela situacija kulminirala je kada se učenik svom nagom zaletio u njega i udario ga u mišić natkoljenice. Zbog okoštavanja hematoma, uslijedila je operacija i dugotrajni oporavak djeteta, a zbog traume djeteta i izostanka reakcije iz škole, majka je na kraju svoje dijete upisala u drugu školu.

“Psihičko i fizičko maltretiranje mog djeteta od strane drugog učenika, započelo je odmah po polasku u školu. Počeo je dolaziti kući razbijenog nosa, usta, arkade. Sve je kulminiralo udarcima u nogu zbog čega je završio na operaciji. Od tada počinje i naš pakao. Doktori su mu jedva uspjeli sačuvati nogu. Uslijedio je dugi, šestomjesečni oporavak, fizikalna i psihoterapija na koju idemo i sad. Moje dijete se potpuno promijenilo, više ga ne prepoznajem, postalo je agresivno, plačljivo. Više nije veselo – moje dijete je izgubilo djetinjstvo”, podijelila je iskustvo njegova majka s Kazalištem Žar ptica.

Ovom užasnom primjeru nasilja među djecom dodajmo i ništa bolju statistiku; istraživanja pokazuju da svako četvrto dijete u hrvatskim školama na dnevnoj bazi trpi neki oblik nasilja, a svako drugo od njih je žrtva nasilja preko interneta.

Je li liječnička intervencija, promjena škole i psihoterapija jedini način kojim se moglo pomoći ovom djetetu?  I je li optuživanje roditelja, koji traže pravo za svoje dijete, adekvatna reakcija sustava? Kako se može pomoći i drugom djetetu koji je, tko zna zašto, prouzročio sve ove probleme? Pitanja su to u središtu predstave “Ako kažeš, gotov si”. 

Stručnjaci su složni; puno je pitanja i problema kada se govori o vršnjačkom nasilju, a rješenje je moguće jedino u senzibilizaciji društva i prevenciji ovakvih tragičnih događaja.

Predstavu je režirao Krešimir Dolenčić, a igraju: Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bogdan Ilić. Predstava je ujedno napravljena pod stručnim nadzorom Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

“Naša je svakodnevica opterećena kroničnim nedostatkom vremena za obitelj i djecu, što dovodi do sveprisutne otuđenosti pa i kulminacije međuvršnjačkog nasilja, gdje mobiteli postaju najbolje ‘društvo’, ali i najjače ‘oružje’. Cilj našeg projekta je glasno progovoriti o ovom velikom društvenom problemu, senzibilizirati javnost i sve institucije koje se bave djecom kako bismo zajednički pomogli onima koji školske dane provode u začaranom krugu nasilja”, istaknula je Čolović.

Kad se nasilje dogodi, onda je kasno.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Gradsko kazalište Žar ptica