/‘PREKINUTO DJETINJSTVO’ Tisuće mladih Ukrajinu zamijenilo Lijepom Našom, evo kako im Hrvatska pomaže

‘PREKINUTO DJETINJSTVO’ Tisuće mladih Ukrajinu zamijenilo Lijepom Našom, evo kako im Hrvatska pomaže

Ono na što cijeli svijet nije želio ni pomisliti, a sve je vodilo k tome da će se dogoditi, 24. veljače u pet ujutro nažalost se i dogodilo – Rusija je napala Ukrajinu.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin tog jutra pokrenuo „specijalnu vojnu operaciju“ život u Ukrajini pretvorio se u pakao, smijeh su zamijenile suze i zvukovi sirena koje označavaju opasnost, hitnih službi koje pomažu unesrećenima, a eksplozije i sve ostalo, nimalo lijepo i ugodno što dolazi uz rat kao takav, postali su dio ukrajinske svakodnevice.

Uključuje to i razrušene obiteljske kuće, stambene zgrade, škole, trgovačke centre, dječja igrališta i ostalu infrastrukturu nužnu za normalan život, stoga ne čudi kako su mnogi Ukrajinci bili primorani napustiti svoje domove, piše Zaposljavanje.mimladi.hr.


Direktiva o privremenoj zaštiti

Konkretno, procjenjuje se kako je više od 12 milijuna Ukrajinaca zbog rata moralo napustiti svoje domove, a gotovo šest milijuna njih završilo je u izbjeglištvu diljem Europske unije koja je odmah na početku stala na stranu ukrajinskog naroda, da bi početkom ožujka aktivirala direktivu o privremenoj zaštiti koja od 2001., kada je donesena, do tada nikad nije aktivirana.

Laički rečeno, cilj je direktive ublažiti pritisak na nacionalne sustave azila i omogućiti izbjeglicama da uživaju usklađena prava na boravište, pristup tržištu rada i stanovanju, medicinskoj i socijalnoj pomoći te pristup obrazovanju u cijeloj  EU-u.

Tisuće djece stiglo u Hrvatsku

To uključuje i Hrvatsku, u koju je prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova do subote 23. srpnja, kada je nastao ovaj članak, ušlo 21 202 ukrajinskih izbjeglica, od čega 7106 djece.

Obrazovanje mladih Ukrajinaca u Hrvatskoj

Budući da je riječ o najosjetljivijoj skupini, na portalu su istražili kako je Hrvatska do sada pomogla djeci i mladima da nastave naglo prekinuto djetinjstvo, ali i općenito da se što bezbolnije integriraju među vršnjake iz Hrvatske.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja rekli su kako su mladi koji su Ukrajinu morali zamijeniti Hrvatskom od početka dolaska u Lijepu Našu uključeni u odgojno-obrazovne ustanove za tada tekuću školsku godinu (2021./2022.).

„Trenutno, u 555 ustanova uključeno je 1710 djece/učenika raseljenih iz Ukrajine. Od ukupnog broja, njih 1330 uključeno je u 362 osnovne škole, dok 144 učenika iz Ukrajine pohađa neku od 83 srednje škole u koje su uključeni“, odgovorili su za Zaposljavanje.mimladi.hr iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, napomenuvši kako ne raspolažu brojem studenata koji su ukrajinske fakultete zamijenili hrvatskima.

Aktivnosti za lakše uključivanje u obrazovni sustav

Saznali su i imaju li mladi iz Ukrajine, koji se obrazuju u Hrvatskoj, pravo na nekakve stipendije, no dočekao ih je negativan odgovor, što ne znači da su ostavljeni na cjedilu.

Kako bi se olakšalo njihovo uključivanje u odgojno-obrazovni sustav, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je svim osnovnim i srednjim školama dopis/uputu o uključivanju djece i učenika, raseljenih iz Ukrajine  te je uspostavljena suradnja sa svim relevantnim dionicima.

Pri uključivanju učenika u odgojno-obrazovni sustav, učenicima, ali i roditeljima, ravnatelji i djelatnici škole te ostali dionici uključeni u odgojno-obrazovni sustav pružaju svu potrebnu pomoć te informacije pri uključivanju u novu sredinu.

Također, u suradnji s predstavnicima ukrajinske zajednice školama se po potrebi omogućuje prevoditelj, ali i stručno osoblje, kako bi se pomoglo djeci i učenicima te pružila potrebna psihosocijalna pomoć.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svakodnevnoj je komunikaciji sa svim relevantnim dionicima kako bi se roditeljima i djeci pružila sva potrebna pomoć te kako bi integracija učenika u odgojno-obrazovni proces bila što uspješnija.

„Kako bi se učenici i škole što uspješnije pripremile za novu školsku godinu, upućena je obavijest o postupcima koji prethode završetku školskoj godini 2021./2022. te je donesena Odluka o upisu učenika iz Ukrajine u prvi razred srednje škole u šk. godini 2022./2023., kao i  Odluka o financiranju udžbenika za srednje škole i drugih obrazovnih materijala za osnovne i srednje škole učenicima raseljenima iz Ukrajine za šk. godini 2022./2023.“, nastavljaju.

Jezična barijera velik je problem, ali…

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pitali su što je Hrvatska učinila, kako bi se mladi iz Ukrajine lakše sprijateljili s vršnjacima s kojima dijele školske klupe.

Odgovaraju kako je postupak uključivanja učenika pojednostavljen, kako zbog psiholoških i socioloških razloga, tako i zbog odgojno-obrazovnih.

„Pojednostavljena je i procedura uključivanja učenika u odgojno-obrazovne skupine za učenje pripremne nastave hrvatskoga jezika, kako bi učenici što prije započeli s učenjem hrvatskoga jezika.

Nakon prvog ciklusa u trajanju od 70 sati pripremne nastave hrvatskoga jezika, za učenike koji prema procjeni povjerenstva nisu zadovoljili minimalne uvjete, moguće je organizirati dodatnih 70 sati učenja hrvatskoga jezika.

U dogovoru sa školom te roditeljima pripremna nastava može se organizirati i u vrijeme odmora za učenike, naravno uvažavajući mogućnosti učenika.“

Dodaju i kako postoji mogućnost i pohađanja dopunske nastave hrvatskoga jezika nakon završene pripremne nastave.

Smještaj

Generalno, svim izbjeglicama iz Ukrajine koje trenutno borave u Hrvatskoj, sukladno gore navedenoj direktivi, RH osigurala je smještaj u nekom od tri prihvatna smještaja (Varaždin, Osijek i Gospić) gdje izbjeglice borave kraće vrijeme, trenutno njih osam. Uz besplatan internet, smještaj i prehranu, na raspolaganju imaju stručnjake koji im nude zdravstvenu skrb i psihosocijalnu pomoć, nakon čega, u pravilu nakon dva dana, odlaze na tzv. kolektivni smještaj (na 37 lokacije diljem Hrvatske) koji je dugotrajniji, a izbjeglicama su uz smještaj, osigurani prehrana i internet.

Uslugu kolektivnog smještaja do subote 23. srpnja zatražile su 1724 osobe.

Naravno, osim institucija, u pomoć izbjeglicama priskočili su i građani otvorivši im vrata svojih domova, vikendica i apartmana, a dio je smješten i kod robine i prijatelja.

U pojedinačnom/privatnom smještaju tako je u trenutku pisanja članka boravilo 19 471 osoba.

Socijalna prava i pomoć

Osobe koje su iz Ukrajine stigle u Hrvatsku, a posjeduju iskaznicu stranca pod privremenom zaštitom, uz savjetodavne i psihosocijalne usluge imaju pravo i na jednokratnu novčanu pomoć koja za samca iznosi do 2500 kuna, odnosno za obitelj do 3500 kuna, a služi za podmirenje izvanrednih troškova nastalih zbog trenutačnih životnih okolnosti.

Zapošljavanje

Izbjeglice iz Ukrajine, kao osobe pod privremenom zaštitom, u Hrvatskoj mogu raditi bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, što znači da im je za rad potrebna samo iskaznica stranca pod privremenom zaštitom.

Kako su rekli iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na dan 18. srpnja u evidenciji nezaposlenih evidentirano je njih 671, najviše žena (81 %), srednje stručne spreme u dobi od 30 do 49 godina, a posao je od ukupnog broja nezaposlenih do 18. srpnja pronašlo njih 520.

Najviše u djelatnostima pripreme i posluživanja hrane i pića, održavanja poslovnih (turističkih) objekata, prodaji, proizvodnim djelatnostima i administraciji.

Zdravstvena zaštita

Izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj imaju pravo i na liječenje akutnih stanja i kroničnih bolesti kod liječnika obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i hitne stomatološke usluge, pravo na cijepljenje, testiranje i liječenje protiv bolesti Covid-19, kao i pravo na cijepljenje protiv drugih zaraznih bolesti.

Ukrajinska djeca u potpunosti su izjednačena u pravima s hrvatskom djecom te im je dostupna zdravstvena zaštita u punom opsegu.

Za kraj, napomenimo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo mrežnu stranicu Hrvatska za Ukrajinu koja sadrži korisne informacije o pravima koje Ukrajinci kao izbjeglice mogu ostvariti u Hrvatskoj, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine.

Mislav Nekić

Foto: Pixabay


Projekt ‘mimladi.hr – novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.