/PRIČA O USPJEHU: Mlada hrvatska gimnastičarka u lovu na olimpijsku medalju, a prije samo tri godine dogodila joj se ozljeda u kojoj je izgubila pamćenje

PRIČA O USPJEHU: Mlada hrvatska gimnastičarka u lovu na olimpijsku medalju, a prije samo tri godine dogodila joj se ozljeda u kojoj je izgubila pamćenje

Hrvatska gimnastičarka Ana Đerek (22) u nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu, od oko 3.30 krenut će s kvalifikacijskim nastupima na gredi i parteru na njezinim drugim Olimpijskim igrama, izvijestili su iz Hrvatskog gimnastičarskog saveza.

Na pitanje je li teže bilo doći do Rija gdje je nastupala kao najmlađa hrvatska olimpijka ili sada do Tokija, Ana je kazala:

“Svaki olimpijski ciklus nosi nešto svoje. Ta 2019. kada sam izborila Tokio, bila je iznimno uspješna godina. Imala sam jako puno natjecanja i svako je bilo zaseban cilj koji sam ispunila. Sve je išlo tijekom koji sam planirala. Nije bilo nikakvih kriza, iznenađenja, velikih ozljeda, ali sam trebala vratiti taj preskok koji je posebna priča za sebe. Godinu dana prije kvalifikacija bila sam 99% posto sigurna da ja više nikada neću skočiti na standard, a pogotovo ne skočiti i ostati neozlijeđena. Stvarno nije postojala vizija u mojoj glavi da ja radim taj skok, a da se pritom ne ozlijedim”.

Podsjetimo, u travnju 2018. Ana je prilikom treninga preskoka u Splitu pala na glavu i zaprimila teško ozljede, pa čak i izgubila pamćenje do te mjere da se nije sjećala ni svog nastupa u Riju.

“U godinu dana doći od takvog razmišljanja do toga da sam natjecala na SP-u Stuttgartu na najvećoj svjetskoj razini, kad najviše gori pod nogama, kad je najveći stres i bila sam sto posto sigurna da ću skočiti dobro i na kraju je taj preskok bio najbolja ocjena i skočila sam bez greške. Ali sam taj put u glavi je ogroman. Koliko god izvana ne izgleda teško, meni je bilo teže od svog fizičkog rada koji sam napravila. I uspjela sam. Nakon svega toga osigurala sam Tokio”, kazala je Đerek.

Ni put do Rija 2016. nije bio ništa manje dramatičan.

“Prije kvalifikacija za Rio bila sam u najvećoj krizi ikada. Bila sam svjesna da sam trebala biti u formi života, a bila sam fizički i psihički u najgoroj formi. Izborila sam ipak te Igre zato što su mi se na taj dan kockice posložile. Probudila sam se odlučna, samopouzdana, smirena. A 3 mjeseca prije, kad bi krenula napraviti jedan element, napravila bih drugi. Kad bih krenula lakši, napravila bih teži. Ali, tog kvalifikacijskog dana kockice su se posložile i bila sam stara ja”, otkrila je naša gimnastičarka.

Posljednji mjeseci prije Tokija za Anu su prošli u odličnom raspoloženju, iako je bilo nekih ozljeda.

“Zadnjih nekoliko tjedana ne treniram baš kako sam očekivala trenirati pred OI. Muči me noga. Ali, nije mi ni prvi ni zadnji put da neke stvari radim na iskustvo pa ću tako i sada. S obzirom da sam u lipnju Svjetski kup u Osijeku odradila dobro, voljela bih ponoviti obje vježbe iz Osijeka i ovdje. Nakon nedjelje biti ću sretna i mirna ako odradim parter i gredu bez većih pogrešaka, sa smiješkom, bez puno nervoze. I da uspijem malo uživati u svemu tome”, kazala je Ana Đerek.

bkk

Foto: Hrvatski gimnastički savez