/Prijatelji životinja predlažu novogodišnju odluku; evo koje su prednosti veganske prehrane

Prijatelji životinja predlažu novogodišnju odluku; evo koje su prednosti veganske prehrane

Nova godina izvrsna je prilika da se odlučimo na pozitivan korak koji će nam promijeniti život na bolje. Ako ta odluka bude prelazak na vegansku prehranu, ne samo da će nam osigurati bolje zdravlje, više životnog veselja i vitalnosti, nego ćemo i sudjelovati u zaustavljanju klimatskih promjena, štednji prirodnih resursa i hrane te svakim danom spašavati životinje, priopćili su iz udruge Prijatelji životinja.

Sve lakše je donijeti odluku da živimo bez uporabe životinjskih proizvoda koji nam doista i ne trebaju. Danas se čak ne moramo ni odreći kobasica, šunke, šnicli, burgera, tvrdog i mekog sira pa ni mlijeka, jogurta i vrhnja, jer sve navedeno dostupno je u veganskoj varijanti.

Naša održivost na ovom planetu, kao i održivost mnogih drugih životinjskih vrsta, ovisi o našoj zainteresiranosti da promijenimo način kako se hranimo, da se približimo veganskoj prehrani kao prehrani budućnosti, i to što prije.

Zato u vrijeme razmišljanja o novogodišnjim odlukama, iz udruge Prijatelji životinja stiže prijedlog da svi razmislimo o veganstvu i biljnoj prehrani, da krenemo odmah ili barem se upoznamo sa svim prednostima veganske prehrane i napravimo male korake u pravom smjeru.

To može biti i odluka da se pročita dobra knjiga o pravima životinja i veganskoj prehrani, pogleda dojmljiv film o našem odnosu prema životinjama na farmama i utjecaju stočarstva na okoliš, nabavi dobra kuharica s veganskim jelima, a isto tako i skuha novogodišnja sarma kao jedna od mnogih veganskih varijanti u kojoj će uživati svi neovisno o načinu prehrane, savjetuju Prijatelji životinja.

Nekoliko razloga da vaša novogodišnja odluka bude prelazak na vegansku prehranu


•    Postoji mnogo razloga za veganstvo. Sada, kako se bližimo novoj godini i mnogi od nas razmišljaju o novogodišnjim odlukama, jednostavno je spomenuti njih nekoliko:

•    Pomoći planetu – Ne želimo vas prestrašiti, ali konzumacija životinja i namirnica životinjskoga podrijetla pridonosi zagađenju, iscrpljivanju tla, deforestaciji, globalnom zatopljenju i nestašici vode.

•    Pomoći životinjama – Ako prestanete konzumirati životinje i, još bolje, ostale namirnice životinjskoga podrijetla, pomažete zaustaviti veliku okrutnost i nepravdu nad životinjama.

•    Pomoći sebi – Ako vam se prehrana temelji na biljnoj osnovi, to je najbolji način da osigurate sebi i svojoj obitelji duge i aktivne živote!

•    Podržati pokret – Zajedno možemo napraviti promjenu za dobrobit svih!

•    Poboljšati probavu – Meso i mliječni proizvodi su ljepljivi. Uz biljnu hranu nestaju problemi s probavom, kao i mnogi drugi.

•    Očistiti se – Povratak na pravilnu prehranu (mahunarke, žitarice, voće i povrće) će vam pročistiti tijelo i osjetit ćete vitalnost.

•    Imati dobru liniju – Zdrava veganska prehrana pomoći će gubitku težine ili održavanju iste.

•    Napuniti se energijom – Bez životinjskih bjelančevina i masti i uz zdrave namirnice biljnoga podrijetla osjećat ćete se puni energije i ništa vam se neće činiti nedostižno.

•    Pridružiti se drugima – Svakim danom sve je više vegetarijanaca i vegana, među njima su i poznate osobe, a i kroz povijest su se mnogi ponosili vegetarijanstvom.

•    Biti odgovoran – Uzgoj životinja nepovratno troši ogromne količine prirodnih resursa, što je pogubno za okoliš, ali i izravno utječe na glad u svijetu.

•    Kreativnost u kuhinji – Sa svojom novom veganskom prehranom imat ćete obilje novih izazova! Okusit ćete nevjerojatna jela za koja niste ni znali da postoje.

•    Biti moderan – Živimo u 21. stoljeću, a u skladu s time neka evoluira i naša prehrana.

mšm

Foto: Prijatelji životinja