/‘PROJEKT ZA ŠKOLARCE’ Djeci u Hrvatskoj pružaju se jednake (digitalne) prilike za školski i životni uspjeh!

‘PROJEKT ZA ŠKOLARCE’ Djeci u Hrvatskoj pružaju se jednake (digitalne) prilike za školski i životni uspjeh!

Uvođenje nastave na daljinu za vrijeme pandemije naglasilo je problem nedostupnosti digitalne opreme i sadržaja te neadekvatnih digitalnih vještina kod velikog broja djece što umanjuje njihove šanse za uspjeh u školi i životu. Kako bi se doskočilo tome problemu pokrenut je projekt “Jednake (digitalne) prilike za sve” koji je obuhvatio i hrvatske obitelji s troje ili više djece.

Na inicijativu udruge Profesionalna mreža žena i muškaraca Hrvatske („PWMN Zagreb“), udruga Obitelji 3plus uključila se u ovaj hvalevrijedan projekt kako bi se pomoglo u smanjivanju digitalnog jaza među djecom koja nemaju adekvatni pristup računalnoj opremi i znanju. Kontaktirali smo Udrugu kako bismo saznali više o počecima projekta, istraživanju koje su proveli među obiteljima u Hrvatskoj, vještinama koje su djeca usvojila na edukacijama te dosadašnjim reakcijama djece, ali i roditelja.

“U studenom 2020. započeli smo realizaciju ovog projekta čiji je cilj omogućiti osnovnoškolskoj djeci u Hrvatskoj jednake (digitalne) prilike za školski i životni uspjeh. Tako se djeci osiguravaju jednake prilike za stjecanje digitalnih vještina kao preduvjeta za uspješno školovanje, rad i život općenito. Projekt je postigao veliki uspjeh, osigurana je edukacija u području digitalnih vještina za 150 djece iz obitelji s troje ili više djece. Također 34 djece dobilo je prijenosna računala”, rekli su nam iz udruge Obitelji 3plus.

Pojasnili su i kako izgledaju edukacije te koja djeca sudjeluju u programu.

“U edukacijama sudjeluju osnovnoškolska djeca u dobi od 1. do 8. razreda. Ovisno o dobi, djeca su podijeljena u grupe, 1-2. razred, 3-5. razred i 6-8. razred. Edukacija se odvija kroz tjedan u poslijepodnevnim terminima. Trenutno se odvija edukacija za pedeset osnovnoškolaca koju vode voditelji iz Robokacije i STEM za sve.”

Napomenuli su kako su partneri projekta u izvođenju edukacija on line programa digitalne pismenosti za osnovnoškolsku djecu Algebra, Robokacija i STEM za sve koji su cijene svojih uspješnih radionica za ovaj projekt znatno umanjili i prilagodili. Ponosni su, naglašavaju i na korporativne partnere Wiener osiguranje, Kraš, Avola Solutions i Diverto koji su financijski podržali ovaj projekt.

Uče o web dizajnu, programiranju…

Zanimljivo je da u sklopu edukacije djeca osmišljavaju vlastitu tvrtku, za koju izrađuju sve potrebne sadržaje. Uz, to stječu i druga korisna znanja.

“Stječu znanja iz programiranja, grafičkog i web dizajna, te se bave izradom animacija. Uče o temi “Sigurnost na internetu”, a kao mali direktori vlastite tvrtke prikupljaju informacije, kreiraju vizualni identitet svoje tvrtke te pokreću i marketinšku kampanju. Ovisno o dobi, djeca uče koristiti alate s različitim stupnjem složenosti. Također, uče strateški razmišljati, odgovaraju na zagonetke i pitalice i usvajaju mnogo drugih korisnih znanja i vještina”, istaknuli su iz Obitelji 3plus.

O razlozima pokretanja projekta i istraživanju koje su proveli među obiteljima kazao je dr. sc. Ivan Malbašić, predsjednik Udruge.

„Istraživanje koje je provela udruga Obitelji 3plus među 2300 obitelji diljem zemlje pokazalo je da 12% hrvatskih obitelji u kućanstvu ne posjeduje prikladnu opremu, poput računala i televizora, za praćenje online nastave. Među obiteljima s više od troje djece taj je postotak još veći i iznosi 18%, a čak 40% takvih obitelji zabrinuto je za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu on line nastave. Stoga projekt PWMN-a smatramo jako važnim i sretni smo što obuhvaća djecu iz 3plus obitelji. Nisu sve obitelji s više djece u istom položaju, ali sve su suočene s većim financijskim, logističkim, organizacijskim i drugim izazovima u odnosu na druge obitelji, stoga im je i ovakva pomoć vrlo dragocjena“, naglasio je Malbašić.

Reakcije djece su pozitivne

Zanimalo nas je i kakve su dosadašnje reakcije roditelja i djece na sam projekt. Iz Udruge nam kažu kako su dosad primili mnogo povratnih informacija djece i roditelja na edukaciju. 

Kiara (6) je istaknula: „Jako mi se sviđa ova informatika. Sve mi je dosad bilo zanimljivo. Najviše mi se dopalo dok smo radili da se figurice pomiču i već puno igram svoju igricu sa sekama. Osim igrice, jako mi je zanimljivo bilo i raditi poster. Volim i prijateljima slati smajliće u chatu“, s ponosom ističući kako je u dva termina edukacije osmislila i programirala svoju igricu.

Benjamin Benedikt (7) naglasio nam je: „Jako mi se sviđa nastava preko laptopa i prvi put sam miš koristio na taj način. Super mi je bilo kad sam radio znak za moj BenAuto, oduševljen izradom logotipa za svoju tvrtku, koju svako dijete osmišljava tijekom edukacije.

I Benjamin (12) je oduševljen projektom, i to iz više razloga.

“Radionica Algebre mi se svidjela zato što sam upoznao mnogo druge djece i zato što je zabavna. Sve što sam do sada naučio na radionici će mi pomoći u budućem školovanju i oko nekih projekata. Isto mi se svidjelo kako voditelji vode radionice, jer jako dobro organiziraju vrijeme u kojem bi mi nešto trebali napraviti.“

Svoje iskustvo s nama je podijelio i Lav (10) koji je rekao: “Meni je fora kako radimo na računalu i bilo je baš zabavno. Najbolje mi je bilo kako smo radili logo za svoju tvrtku. Moja tvrtka radi romobile za trikove i zove se Val.”

Nešto starija Ilka (13) dodala je: “Smatram da će mi to dosta koristiti u životu i zanimljivo mi je kako radimo tu tvrtku. Brat i sestra imali su nastavu prije mene i rekli su što su radili. Zapravo sam jedva dočekala da to počnem raditi.”

Edukacijom zadovoljni i roditelji

Djeca su zadovoljna, no što s roditeljima? Iz Obitelji 3 plus su istaknuli kako roditelji također ne skrivaju zadovoljstvo edukacijom.

“Nakon doživljenog iskustva suradnje s voditeljima, sinovog zadovoljstva, usvojenog znanja i oduševljenošću radom u više informatičkih programa smatram da je program itekako pogodio svrhu. Zahvalan sam onome tko je omogućio program te apsolutno preporučujem drugim ljudima“, rekao je 3plus tata Krunoslav.

I 3plus tata Željko slaže se kako je riječ o korisnom programu ne samo za djecu, već i za roditelje.

“Edukacija mi je bila interesantna ne samo zbog toga što je Benjaminu bilo zanimljivo, nego jer sam naučio neke nove stvari. Kada vidim koliko je sretan što je mogao kreirati nešto svoje, smatram da je ovo dobar početak korištenja računala kroz igru, a opet na korak do početka profesionalnog rada. Današnje društvo je skoro nezamislivo bez poznavanja računala, te će mu ova edukacija sigurno znatno olakšati i približiti online svijet“.

Inicijativu je pohvalila i Lada Marija, majka osmero djece.

„Veliki su zahtjevi online nastave i za ovako veće obitelji je stvarno izazovno nositi se s takvim oblikom školovanja. Treba imati računalo, prostor u tišini, dobar internet i vrijeme za pomoć djeci, ali uz pomoć dobrih ljudi koji su nam pomagali nekako guramo te online dane naprijed“, rekla je i dodala kako je „sretna što je ovakva prilika pružena našoj djeci jer ih uključuje u ovaj svijet u kojem živimo, a to je digitalni svijet“.

Svoje iskustvo je s nama podijelio i 3plus tata Dane koji je istaknuo: „Edukacija koju pohađaju naša djeca zahvaljujući udruzi Obitelji 3plus, a izvodi Algebra, iznimno je korisna i na zabavan način pomaže djeci da upoznaju nove i korisne računalne alate na njima primjeren način.”

Pozitivan dojam o projektu nije krila ni 3plus mama Marta.

„S obzirom na to da imamo četvero ‘školaraca’, još jedno računalo puno nam znači jer uvelike olakšava i ubrzava ispunjavanje školskih obaveza. Online nastava s troje djece na jednom računalu s kamerom bila je popriličan izazov za nas. Zahvaljujući vama, nećemo opet morati pokušavati izvesti neizvedivo. Sve će biti puno jednostavnije”, pohvalila je inicijativu, pritom se zahvalivši na donaciji računala. 

Djeca su ponosna na sebe

Voditelji kažu kako su djeca iznimno aktivna na satu i vidi se na njima trud i zelja za učenjem.

„Predivno je na satu imati djecu koja su ponosna na sebe što su uspjela isprogramirati vlastitu igricu“, poručuju.

Udruga Obitelji 3plus za kraj se posebno željela zahvaliti udruzi Profesionalna mreža žena i muškaraca Hrvatske („PWMN Zagreb“) koja je prepoznala važnost jednakih (digitalnih) prilika i odabrala djecu članova udruge Obitelji 3plus kao korisnike.

“Nadamo se da će i ostali korporativni partneri poduprijeti ovu projektnu inicijativu kako bi se ona mogla i dalje nastaviti”, poručili su iz Udruge te podsjetili kako je cilj projekta „Jednake (digitalne) prilike za sve“ omogućiti da osnovnoškolska djeca u Hrvatskoj imaju iste (digitalne) prilike za školski i životni uspjeh.

Pozvali su sve zainteresirane da se uključe u ovu inicijativu i svojom donacijom pomognu u uklanjanju digitalnih podjela među djecom i svima omoguće iste (digitalne) prilike za uspjeh. Udruzi se možete javiti na info@obitelji3plus.hr ili na info@pwn.hr.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Obitelji 3plus