/Puna plaća tijekom cijelog roditeljskog dopusta?

Puna plaća tijekom cijelog roditeljskog dopusta?

Ministarstvo za demografiju i obitelj priprema izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, prema kojima će delimitirana biti i naknada za majkem, odnosno očeve tijekom drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, otkrio je to pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak. Hrvatska će u tom slučaju biti jedna od samo tri europske države u kojima bi roditelji iznos pune svoje plaće primali za trajanja cijelog roditeljskog dopusta.

Osim toga, Šošnjak je otkrio da su u pripremi i izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, prema kojima će ženama koje pokušavaju začeti biti omogućen veći broj besplatnih postupaka potpomognute oplodnje, moguće već u prvoj polovici iduće godine, piše Novi list.

Prema sadašnjem zakonu parovi imaju pravo na deset besplatnih postupaka, od kojih su četiri pokušaja intrauterine inseminacije (IUI) te šest pokušaja izvantjelesne oplodnje (IVF). No zasad nije poznato na koliko će dodatnih besplatnih postupaka imati pravo nakon izmjene zakona.

Novost je i to da se razmišlja o povećanju mirovina žena koje su bile, odnosno tek će biti na rodiljnom odnosno roditeljskom dopustu .

“Imali smo upita o tome, i mogu reći da Ministarstvo radi na rješenju i tog problema”, odgovorio je Bošnjak na upit hoće li se, i na koji način država pozabaviti činjenicom da vrijeme provedeno na rodiljnom odnosno roditeljskom dopustu majkama, odnosno očevima koji koriste roditeljski dopust, može značajno smanjiti iznos buduće mirovine.

Podsjetimo, prije deset godina je država u potpunosti delimitirala iznos rodiljne odnosno roditeljske naknade za prvih šest mjeseci, koja je dotad iznosila najviše 4.250 kuna, dok je 1. srpnja prošle godine iznos novčanih naknada u preostalom dijelu rodiljnog, odnosno rodteljskog dopusta povećan sa 2.660 na 3.991 kuna.

mšm/Novi list

Foto: Pixabay