/‘RADIONICA STOP BULLYINGU’ Udruge osnažuju djecu kako da zaustave verbalne napade i vrijeđanja

‘RADIONICA STOP BULLYINGU’ Udruge osnažuju djecu kako da zaustave verbalne napade i vrijeđanja

Udruge Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva, uz financijsku potporu Grada Zagreba, kreću s projektom “STOP bullyingu”. Projekt obuhvaća radionice kroz koje će djeca naučiti kako na miran i nenasilan način izbjeći napade nasilne djece te kako pomoću specifične komunikacije zaustaviti verbalne napade i vrijeđanja. Naučit će i metode koje će im pomoći da bolje kontroliraju strah i stres te situacije u kojima se nalaze, stoji u priopćenju.

Uz trenericu terapijskih tehnika, Ivu Brčić, mag. soc./phil. i Sanjicu Ćaćić, NLP trenericu, djeca će naučiti kako razvijati vještine koje će im pomoći da se nauče izboriti za sebe, da izbjegnu maltretiranja i postanu svjesna svojih potencijala, poručuju iz udruga.

Kroz radionice djeca će naučiti kako specifičnim načinom komunikacije zaustaviti verbalno nasilje, kako udruživanjem spriječiti fizičke napade i kako ostati miran, s obzirom na to da nasilna djeca uživaju u tuđim reakcijama, stoji u programu najavljene radionice.

Radionica bi ih trebala pripremiti na što učiniti kada se nasilje dogodi i kako postići da događaj ide slijedom kojim žele, a bit će prikazane i vježbe upravljanja ljutnjom, stresom, strahom i tjeskobom. Tu su i vježbe zahvale (fokusiranje na ono što dijete usrećuje – ono na što se fokusiramo to nam se i događa) i vježbe otpuštanja negativnih emocija (eliminiranje negativnih utjecaja tuđih ponašanja i komentara) s konačnim ciljem da dijete uspije pronaći rješenje za problem s kojim se susreće.

Radionica će se održati u ponedjeljak, 16. studenog od 17.30 do 19 sati, besplatna je i namijenjena djeci od sedam do 10 godina. Održat će se u prostoru Relax Kids 4All u Kukuljevićevoj 15, u Zagrebu.

Organizatori napominju da je broj polaznika ograničen na pet sudionika kako bi zadovoljili epidemiološke mjere, a dolazak je potrebno najaviti na najsretnijabeba@gmail.com.

O voditeljicama edukacije:

Iva Brčić je trenerica terapijskih tehnika. Kroz svoj rad uči roditelje kako uskladiti brojne obaveze, pomaže im u “baby handlingu” i odgoju, provodi prevenciju međuvršnjačkog nasilja te se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade. Osmislila je i posebnu radionicu za mame “Holističko majčinstvo”. Kao stručna suradnica piše za portale namijenjene roditeljima, medijskapismenost te u časopisu Mama&Beba. Surađuje s vrtićima, školama te fakultetima gdje provodi edukacije na temu odgoja i prevencije međuvršnjačkog nasilja. Iva piše i Kids friendly osvrte o filmovima koji su namijenjeni djeci, a koje objavljuje i portal generacija.hr.

Sanjica Ćaćić Hećimović je međunarodno certificirani NLP trener, family i Wingwave coach. Kroz polikliniku Ribnjak je kreirala udrugu Abeceda roditeljstva te okupila niz stručnjaka (psihoterapeuta, psihologa, sociologa, logopeda, ortopeda, nutricionista te socijalnih radnika) koji su na raspolaganju roditeljima. Godinama održava radionice na razne teme vezane za komunikaciju roditelja s djecom te provodi edukaciju i savjetovanje mladih za jačanje komunikacijskih kompetencija.

bkk

Foto: Pixabay