/‘RAJ NA TIHOM OCEANU’ Luka Kožić jedini je hrvatski student na Havajima

‘RAJ NA TIHOM OCEANU’ Luka Kožić jedini je hrvatski student na Havajima

Luka Kožić je završio prvu godinu Sveučilišta Hawaii, jedini je student iz Hrvatske koji je studirao u raju na Tihom oceanu. Otočje u Polineziji, zadnja je država koja je 1959. godine ušla u sastav SAD-a. Jedini u Americi imaju dva službena jezika, havajski i engleski, i jedina su bivša kraljevina, piše Jutarnji list.

U nekom trenutku mi je prijatelj spomenuo ljetni program u Americi, koji funkcionira na principu tri mjeseca radiš, mjesec dana putuješ. To rješava oba problema. Novčane i vizu. Pa sam se prijavio i dobio posao u Nacionalnom parku Yellowstone. Sve u roku dva tjedna, od prijave do vize i puta. Bio sam domar pa recepcionar.

Dok se većina mladih iz programa, nakon njegova završetka, uputila u New York ili Los Angeles na dva tjedna, Zagrepčani su bili kreativniji. Arizona, Grand Canyon, Las Vegas, San Francisco, Havaji, Los Angeles, Karibi, New York. Sve za 1500 dolara. Posjet Havajima dokazao mu je jedno – da želi više vremena provesti na otočju.

“Suputnik u avionu mi je, smatram to prstom sudbine, pribavio kontakt neprofitne organizacije iz San Francisca, koja pomaže mladima da studiraju, educiraju se, pomažu beskućnicima. Dogovorio sam intervju, obvezao se pomagati organizaciji u radu na Havajima… Poslao sam svjedodžbe, položio testove engleskog, riješio američku birokraciju i to je bilo to”, zaredale su se dobre stvari za jedva punoljetnog Luku.

Tako je postao student sveučilišta University of Hawaii, Maui college. Godina studiranja sa smještajem u kampusu stoji 32.000 dolara. No, većina novca, 24.000 dolara, otpada na smještaj, a sama školarina je 8000 dolara. Lukina stipendija pokriva punu školarinu i osnovni smještaj, ali on je sam pronašao stan pa za smještaj i hranu zarađuje od instrukcija iz matematike i asistencije na Studiju lončarstva.

Uz obavezne predmete, uči astronomiju, agrikulturu, psihologiju, havajske studije. “Fakultet pohađa šarolika svjetska ekipa, Tajvanci, Japanci, Tahićani, Amerikanci, a vrlo je malo Europljana”, rekao je Luka.

Fakultet je toliko tehnološki razvijen da se nastava bez problema prebacila na online. Treba li studentu bilo što od tehnike, kamera, kompjutor, laptop, sve može posuditi od fakulteta i koristiti koliko god mu treba.

“Ta razvijenost me fascinira. Ipak, najljepše mi je raditi s havajskim kahunama, šamankama, od kojih sam naučio puno o havajskoj kulturi i tradiciji. Fascinantno mi je njihovo poštivanje prirode i briga o okolišu, kako žive s prirodom”, rekao je za Jutarnji student Luka.

bl/Višnja Gotal/Jutarnji list

Foto: Pixabay