/Ronjenje je njena strast: Preboljela tešku bolest, odrasla u dječjem selu, a sada je ‘spiritus movens’ djeci diljem Hrvatske

Ronjenje je njena strast: Preboljela tešku bolest, odrasla u dječjem selu, a sada je ‘spiritus movens’ djeci diljem Hrvatske

Kristina Ivanuš (21) prošla tešku borbu s neurološkom bolešću, a danas se bori za prestižnu nagradu SOS dječjih sela u kojem je i sama odrasla sa sestrom koja joj je bila velika potpora.

Od svoje četvrte godine odrastala je u SOS selu Lekenik, a cijelo se djetinjstvo borila s teškom neurološkom bolesti. No, unatoč tome što joj život nije dodijelio najjače karte u startu, danas 21-godišnja Kristina Ivanuš spremna je mijenjati svijet oko sebe – kako nijedno dijete ne bi više prolazilo isti put. 

Bolest koja ju je pratila gotovo cijeli život

Bolest perifernih živaca pratila ju je omalena, a simptomi su bili njeni česti padovi, trnci u nogama i brzo gubljenje snage u nogama. No ti problemi nikad joj nisu predstavljali problem jer je u bolnici i voljela biti, okružena sestrama koje su se uvijek požrtvovno brinule o njoj.

“Bolest je krenula s mojih šest godina. Nisam mogla hodati. Doktori su mi uvijek preporučali da što više plivam u moru i izvodim vježbe, stoga mislim da mi je ronjenje olakšalo put ka ozdravljenju. No bavila sam se i ostalim sportovima. Trenirala sam odbojku, nogomet, išla u teretanu i trčala, a trenutno treniram tajlandski boks. S 18 godina su mi rekli da više nemam dijagnozu i da sam sada dobro”, kaže Kristina. Kada nije na fakultetu ili na poslu uživa se baviti sportom.

Njena velika strast je ronjenje. O tome bi mogla pričati satima, jer veliko plavetnilo u koje zaroni nešto je neopisivo. Prvi zaron, kaže nam, nikad neće zaboraviti jer joj je bilo izuzetno neobično disati pod vodom, a do sada je zaranjala već nebrojeno puta, a onaj najdublji bio je na Visu na dubini od 40 metara. 

Kristina je ponosna na sebe zato što je u kratkom periodu naučila puno toga i bila iznimno uspješna u prvim natjecanjima. 

“Najviše mi je to značilo na mom prvom natjecanju na otoku Visu jer sam se prvi put susrela sa ovakvim natjecanjem i uspjela osvojiti prvo mjesto”, kaže Kika. Sudjelovanjem na državnom prvenstvu ove godine Kristina čak ima prilike postati i reprezentativka Hrvatske u podvodnoj fotografiji te sudjelovati na predstojećem svjetskom prvenstvu.

Među osam finalista

Ona je i ekološki angažirana na čišćenju prirode i mora od otpada, a to su prepoznali i u odboru za dodjelu nagrade koja se svake druge godine uručuje po jednoj djevojci i mladiću za doprinos očuvanju prirode. 

Radi se o nagradi Hermann Hmeiner Award koja podržava uspješnu djecu SOS dječjeg sela iz cijelog svijeta. Sada je u finalu među osam kandidata, a konačnog pobjednika i pobjednicu odabire se 23.07.2020. godine

No do tada za Kristinu možete glasati na službenim stranicama SOS sela.

“Razlog zašto sam se prijavila za tu nagradu je to što sam preboljela bolest i uspjela postići mnogo toga u životu. Zbog toga sam jako ponosna. Voljela bih da moja priča pozitivno motivira neko dijete”, kaže Kristina koju od milja zovu Kika. Po svemu sudeći, Kristina nije nimalo obična djevojka. Vrijedna je studentica marketinga i komunikacija na Poslovnoj školi u Zagrebu, živi u studentskom domu Stjepan Radić na Savi, a uz to, dok traje akadamska godina radi i u administrativnom odjelu revizorske kuće, te tako sama financira svoje obrazovanje, uz naravno državnu stipendiju, pišu 24sata.

bkk/Ana Vukašinović/24sata

Foto: Screenshot/YouTube/Generacija.hr