/Svjetski savez mladih: Stariji su oduševljeni projektom ‘Mladi za 54+’

Svjetski savez mladih: Stariji su oduševljeni projektom ‘Mladi za 54+’

Svjetski savez mladih Hrvatska upustio se u još jednu avanturu. Od 23. srpnja 2018. do 23. siječnja 2019. godine, u suradnji s Udrugom Praktikum, provodi projekt Mladi za 54+ koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Sveukupni je iznos dodijeljen za provođenje projekta tijekom šest mjeseci 224 662,34 kuna. Projekt teži poticati aktivnosti u području umjetnosti i kulture koje doprinose poboljšanju socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine te njihovoj aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu i većoj uključenosti u društvo..

“Jedna smo od rijetkih udruga mladih čiji će članovi provoditi projekt s ugroženom skupinom starijih”, istaknula je voditeljica projekta, povjesničarka umjetnosti Anita Ruso koja već nekoliko godina volontira u udruzi Svjetski savez mladih Hrvatska, piše Studentski.hr.

Ruso je dodala  kako će kao uspješni prijavitelj unutar poziva Umjetnost i kultura 54+, tijekom 6 mjeseci surađivati s Domom za starije i nemoćne Sveti Antun u Karlovcu i domom Centar u Zagrebu.

“Osim toga, pokušat ćemo preko društvenih mreža, različitih medija i socijalnih radnika projektne aktivnosti dovesti i do onih koji su posve isključeni i koji nemaju priliku konzumirati kvalitetne kulturne programe koje nude pojedini domovi za starije i nemoćne u Hrvatskoj. Naš projekt teži poticati aktivnosti u području umjetnosti i kulture koje doprinose poboljšanju socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine te njihovoj aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu i većoj uključenosti u društvo.”

Prema uvidu u podatke Državnog zavoda za statistiku, 2015. godine 1 400 785 stanovnika Hrvatske ulazilo je u kategoriju 54+, što čini 33,3 posto stanovništva. Prosječna starosna dob 2015. godine iznosila je 42,6 godina. Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti 2014 – 2020. definirala je starije osobe kao jednu od najugroženijih skupina kada je u pitanju socijalna isključenost. Stopa rizika od siromaštva najviša je kod osoba starijih od 65 godina, koje žive same i imaju male prihode, te iznosi 26,5 posto.

Koordinatorica projekta, akademska kiparica s dugogodišnjim iskustvom provođenja raznih likovnih radionica, Melita Omeragić, naglasila je kako djelatnici u kulturi nisu obučeni za rad s populacijom 54+, što je vidljivo iz analize nastavnih planova i programa nastavničkih studija u Republici Hrvatskoj te kako je obrazovanje odraslih nerazvijeno u smislu broja odraslih učenika i pružatelja usluga, a zaposleni u sustavu najčešće nemaju potrebnu andragošku izobrazbu i u nepovoljnom su položaju s obzirom na zakonsku i financijsku uređenost.

Projektom Mladi za 54+ doskočilo se i tom problemu, i to kroz edukacije koje su provoditeljima projekta održali Andrej Marušić, ravnatelj Ustanove za obrazovanje starijih Dante iz Rijeke, u suradnji s kolegicom Marijetom Mašić te profesoricama s Filozofskog fakulteta u Splitu: Maritom Brčić-Kuljiš i Moranom Koludrović. Svi su redom eksperti u obrazovanju starijih.

“Andragogija kao znanost koja se bavi proučavanjem učenja odraslih svima nam je bila prilično nepoznata, a već nakon nekoliko vrlo kvalitetnih i interaktivnih edukacija s najvećim stručnjacima iz tog polja u Hrvatskoj svi suradnici na projektu dobili vrlo kvalitetnu bazu za pristup radu sa starijima”, istaknula je Ruso.

“Praksa je, naravno, najvažnija, ali već nakon prvih radionica sa starijima koje smo održali korisnicima Doma za starije i nemoćne Sveti Antun iz Karlovca i korisnicima Doma Centar koji su s nama posjetili Karlovac znamo da smo na dobrom putu. Stariji ljudi znaju što hoće, imaju određena očekivanja prije edukacija i baš kao i djeca – ne znaju lagati. Njihovo oduševljenje odličan je vjetar u leđa za nastavak glazbenih, likovnih i literarnih radionica koje će provoditi naše suradnice: džezistica Melita Lovričević, flautistica Lucija Petrač, pjesnikinja Marina Katinić uz Melitu Omeragić koja će održati najveći broj radionica i to onih likovnih”, zaključila je Anita Ruso.

Svjetski savez mladih Hrvatska i Udruga Praktikum ovim putem pozivaju sve zainteresirane koji imaju više od 54 godine i žele sudjelovati na projektu da se jave voditeljici projekta Aniti Ruso na anita.ruso54@gmail.com i koordinatorici Meliti Omeragić na info@udruga-praktikum.hr.

mšm/studentski.hr