/Savez mladih poziva na online okrugli stol ‘Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj’

Savez mladih poziva na online okrugli stol ‘Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj’

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online okrugli stol “Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj“ koji će se održati u srijedu, 3. lipnja s početkom u 18 sati. Okrugli stol će se moći pratiti besplatno putem Facebook stranice @WorldYouthAllianceHrvatska i putem Youtube kanala @Svjetski savez mladih Hrvatska.

“Pandemija COVID-19 donijela je mnoge promjene u našu svakodnevnicu, a posljedice pandemije pokazat će se tek u nadolazećem razdoblju. Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku, a čije će posljedice biti teže od onih uzrokovanih krizom 2008. godine. Mladi nisu jedina skupina u društvu koja će biti pogođena nadolazećom ekonomskom i društvenom krizom, ali poučeni iskustvom 2008. godine mladi će zbog nedostatka radnog iskustva i smanjenih kompetencija biti dodatno ugroženi posljedicama ove krize”, poručuju iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Dodaju kako posljedice prethodne krize sežu od gubitaka radnih mjesta, kako mladih tako i članova njihovih obitelji, nemogućnosti zapošljavanja nakon završenog formalnog obrazovanja, te povećanog broj mladih koji su bili primorani odustati od daljnjeg obrazovanja. Također, Hrvatska je nakon gospodarske krize 2008. godine bila suočena s velikim iseljavanjem mladih, te povećanim brojem mladih s devijantnim ponašanjem i problemima s mentalnim zdravljem.

Trostruko veća šansa da izgube posao

Iz udruge upozoravaju kako je trenutno u Hrvatskoj prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 159.234 registriranih nezaposlenih, od čega je udio mladih do 29 godina 43.776. Prema određenim procjenama nezaposlenost u Europi će se udvostručiti u idućih nekoliko mjeseci, a 59 milijuna radnika i radnica u Europi će osjetiti posljedice krize. Mladi, odnosno radnici mlađi od 25 godina, imaju gotovo trostruko veću šansu da izgube posao u odnosu na radnike starije od 25 godina, zato što čine gotovo trećinu zaposlenih u najteže pogođenim sektorima, pri čemu su studenti koji rade uz fakultet izostavljeni iz računice.

“U ovim trenucima među mladima vlada atmosfera neizvjesnosti i straha od budućnosti. Svjetski savez mladih Hrvatska smatra kako je važno na vrijeme otvoriti konstruktivnu javnu raspravu o mogućim rješenjima, preduvjetima i mjerama koje bi vladajuće strukture trebale poduzeti kako bi se spriječio najcrnji scenarij i mladima u Hrvatskoj omogućila dostojanstvena i perspektivna budućnost”, poručuju iz SSMH.

mšm

Foto: Facebook (SSMH)