/Savez mladih poziva na online radionice: Djecu učimo o dostojanstvu i solidarnosti!

Savez mladih poziva na online radionice: Djecu učimo o dostojanstvu i solidarnosti!

U neizvjesnim tjednima koji nam slijede zbog pandemije COVID-19, Svjetski savez mladih Hrvatska omogućuje online provedbu „Kurikula za ljudsko dostojanstvo“ za djecu osnovnih škola od 5. do 8. razreda diljem Hrvatske. Prijave su otvorene i traju do 3. svibnja 2020. godine. Više detalja otkrila nam je voditeljica programa Petra Medak iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

“Riječ je je o odgojno-obrazovnom programu kojim se osnovnoškolcima pružaju radionice putem kojih mogu naučiti o važnosti ljudskog dostojanstva, solidarnosti, dobiti podršku u stvaranju i održavanju prijateljstava te poticaj na akademsku i osobnu izvrsnost”, rekla je Petra.

Program je odobren od strane Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske, a do sada je iskustvo radionica prošlo više od 300 učenika osnovnih škola u Hrvatskoj.

Radionice će se odvijati kroz pet tjedana, i to od 4. svibnja do 5. lipnja 2020. godine, a provodit će se putem web aplikacije Google Meet.

“Svaki tjedan bit će jedna interaktivna radionica u trajanju do 60 minuta. Učenici će biti podijeljeni u dvije skupine (prema dobi i razredu). Bit će grupa za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole i grupa za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole”, istaknula je Petra.

Radionice, dodala je, provode mladi volonteri iz udruge Svjetski savez mladih Hrvatska iz raznih zanimanja kao što je psihologija, medicina, edukacijska rehabilitacija i socijalni rad, a imaju i prethodno iskustvo provođenja radionica i izravnog rada s djecom.

“Program kroz niz radionica ističe ljudsko dostojanstvo kao temelj za izgradnju identiteta i karaktera kod osnovnoškolske i srednjoškolske djece. Polazi od holističkog pristupa, što znači da na dijete i čovjeka općenito, gleda kao na cjelovito biće koje se može razviti i ostvariti na tjelesnom, psihičkom, emocionalnom, moralnom i duhovnom planu”, istaknula je Petra.

Na naš upit zašto je „Kurikul za ljudsko dostojanstvo“ potreban, odgovorila je:

“Zato što može nadomjestiti neke od ključnih nedostataka obrazovnog sustava u Hrvatskoj i mnogim drugim državama. Cilj samog programa je pružiti djeci priliku sudjelovanja u zanimljivim i interaktivnim radionicama koje potiču djecu na razumijevanje koncepta ljudskog dostojanstva u svrhu razvoja pozitivnih životnih navika i vrijednosti. Ovaj program usmjerava djecu na prepoznavanje slobode za izvrsnost kao najvažnijeg oblika slobode koji će im omogućiti ispunjen, ostvaren, autentičan i dostojanstven život. Povrh svega, ovaj program uči djecu da sebe i bližnje gledaju kao na cjelovito ljudsko biće i poštuju ih kao najvišu vrijednost”.

Za sudjelovanje u navedenom programu, potrebno je da roditelji ispune podatke za svoju djecu putem službenog obrasca na poveznici. Prijave traju do 3. svibnja 2020. Također, informacije o navedenoj edukaciji nalaze se i na društvenim mrežama: FacebookInstagram.

Podsjetimo, SSMH je podružnica međunarodne organizacije mladih Svjetski savez mladih koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj imamo više od 140 članova u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Više o udruzi možete pročitati ovdje.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook (SSMH)