/Škola počinje za pet dana, a ministrica još nije odobrila razrede za djecu s teškoćama u razvoju; ravnatelji čekaju spremni

Škola počinje za pet dana, a ministrica još nije odobrila razrede za djecu s teškoćama u razvoju; ravnatelji čekaju spremni

Za novu školsku godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja primilo je više od 4542 zahtjeva za odobravanjem pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

Zahtjeve su uputili osnivači škola i, dio njih, udruge. Iako nova školska godina počinje u ponedjeljak, postupak izdavanja suglasnosti još nije završen, unatoč požurnicama koje Ministarstvu šalju pojedini osnivači škola, kao i molbama roditelja.

Paralelno, škole čekaju odobrenja za početak rada posebnih razreda za djecu s teškoćama. Ukupno, na razini Hrvatske, takvih je zahtjeva predano za 36 crazreda.

Riječ je o razredima za učenike s lakšim i umjerenim intelektualnim teškoćama, kao i učenike s teškoćama koji ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost. Takvi su razredi mali, broje od troje do najviše osmero učenika.

Grad Zagreb od Ministarstva je još u veljači zatražio suglasnosti za pomoćnike u nastavi za 388 učenika s teškoćama. Do lipnja im je Ministarstvo izdalo suglasnosti za 59 učenika, tvrde u Gradskom uredu za obrazovanje, odnosno za samo 15-ak posto zahtjeva. Ured je zato poslao požurnicu u kojoj prozivaju Ministarstvo zbog tromosti.

“Tromost Ministarstva po pitanju izdavanja suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u pitanje dovodi uspješnu integraciju učenika s teškoćama, njihovo pravo na primjerene programe i oblike pomoći u školovanju te pravo na potpuni pristup obrazovanju”, stoji u pismu koje je ministrici Blaženki Divjak 10. lipnja uputio Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, da bi krajem srpnja poslao požurnicu.

U njoj je upozorio da ako škole ne dobiju potrebnu suglasnost za otvaranje posebnih razreda, kao i suglasnost za zapošljavanje pomoćnika, dovest će se u pitanje primjereno školovanje učenika s teškoćama.

Dosad su, kažu, na razini Hrvatske primili 36 zahtjeva za ustroj novih posebnih razreda. “U postupku rješavanja je 16 suglasnosti, za deset zahtjeva tražena je dopuna, a za njih deset procijenjeno je da ih nije moguće odobriti. Zahtjeve osnivača za dobivanjem prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi Ministarstvo još uvijek prima i žurno ih rješava”, pišu u odgovoru.

“Mi smo u pozitivi, nadamo se da će suglasnosti za posebne razrede stići, čekamo, jer imamo svu potrebnu dokumentaciju i osiguranu opremu za početak rada”, kažu ravnatelji za Jutarnji list.

pv/jutarnjilist

FOTO: twitter