/‘SKRBE ZA DJECU S NAJTEŽIM BOLESTIMA’ Imaju vlastiti Stožer; sve rade da im virus ne uđe, a većinu malih pacijenata roditelji ne posjećuju

‘SKRBE ZA DJECU S NAJTEŽIM BOLESTIMA’ Imaju vlastiti Stožer; sve rade da im virus ne uđe, a većinu malih pacijenata roditelji ne posjećuju

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra bolnička je ustanova koja skrbi za djecu s najtežim oblicima kroničnih bolesti. Trenutno imaju 105 pacijenata u dobi od nekoliko mjeseci do 47 godina, a više od 70 posto njih je nepokretno i trajno smješteno u krevetima.

Hrane se putem sonde te im je potrebna cjelodnevna medicinska skrb i njega, ali i zaštita od proboja korona virusa u bolnicu.

­”Od početka pandemije u bolnici djeluje krizni stožer, čiji su članovi liječnici naše ustanove, specijalisti pedijatrije, ali i vanjski liječnik, specijalist epidemiolog. Ovaj stožer donosi i propisuje mjere za zaštitu naše djece, ali i nas djelatnika, kao i osoba s kojima živimo. Kako bismo zaštitili najosjetljiviju populaciju o kojoj skrbimo, dodatno smo uveli obvezu testiranja djelatnika”, govori ravnatelj bolnice Renato Mittermayer za 24sata.   

Na ovaj su način već nekoliko puta spriječili ulazak virusa u bolnicu prije povratka na posao djelatnika koji su dobili Covid-19 pozitivan nalaz pri testiranju. Režim u bolnici prilagođava se i mijenja sukladno razvoju epidemiološke situacije.

Mittermayer otkriva da su bili primorani razmjestiti i prenamijeniti određene prostorije, uveli su garderobu za djelatnike u prizemlju bolnice i posebne radne uniforme za sve zdravstvene djelatnike. Iako su ovom mjerom dodatno opteretili svoje nemedicinsko osoblje, sigurnost štićenika i djelatnika im je najvažnija.

“Imamo odluke kako pojedine službe postupaju unutar bolnice – posebno za kuhinju, praonicu rublja, spremačice i zdravstveno osoblje. Svatko od njih u svom poslu doprinosi očuvanju bolnice od ulaska virusa. Uvjeti u kojima radimo nisu idealni za zdravstvenu ustanovu, ograničeni smo i prostorom i ljudstvom. Smješteni smo u dvorcu iz 18. stoljeća, u čije očuvanje odlaze golema sredstva, pogotovo zimi, kad je potrebno prostor držati toplim i ugodnim za boravak. No unatoč velikim troškovima tekućeg i investicijskog održavanja, bolnica uspijeva održavati pozitivno poslovanje. Mogu reći da svi naši djelatnici zaista vole svoj posao i osjećaju kako u ovoj borbi s virusom trebamo biti svi zajedno u cilju zaštite najugroženije populacije. Jedno vrijeme u prvom valu pandemije imali smo timove koji su radili po 24 sata – bez odmora, pod punom zaštitnom opremom. To je velika žrtva ne samo za naše djelatnike nego i za članove njihovih obitelji, i to može izdržati samo onaj tko voli ovaj posao”, objašnjava Mittermayer.

Oslanjaju se na donatore

Jedina su ustanova takvog tipa u Hrvatskoj, a na liječenju imaju i pacijente koji cijeli život provode u bolnici i doživljavaju je svojim domom.

“Naši pacijenti su djeca s teškim oboljenjima, poput genetskih oštećenja, oštećenja središnjeg živčanog sustava te drugih teških malformacija. Osim najsloženije zdravstvene njege, potrebno im je sve ono ostalo što svako dijete treba: pažnja, ljubav i dodir. Zato nastojimo, koliko je moguće, stvoriti obiteljsko ozračje, koje se često ovdje može osjetiti. Svakodnevnim radom, složenim postupcima zdravstvene zaštite i brigom, našoj djeci pružamo kvalitetan život, u skladu s njihovim sposobnostima te u okviru naših mogućnosti. Međutim, rad, volju i trud trebaju pratiti i materijalne mogućnosti, koje nisu uvijek u skladu s našim željama i nastojanjima. Bolnica je ugovorna ustanova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Ali njihovim sredstvima ne bismo mogli skrbiti o djeci da se već godinama ne oslanjamo na pomoć mnogih donatora iz Hrvatske i inozemstva. Ova nam je godina, uz Covid-19, donijela drugi veliki izazov, a to je potres u Zagrebu, u kojem su stradale mnoge zdravstvene ustanove, ali mi i dalje ne gubimo nadu da ćemo uskoro postaviti temeljni kamen naše nove bolnice u Bistri”, najavio je Mittermayer.

Tijekom epidemije, od ožujka pa sve do danas, bolnica je bila neko vrijeme potpuno zatvorena za posjećivanje. To su bile teške odluke i za djelatnike bolnice, no slijedili su preporuke epidemiologa.

Djecu ni roditelji ne posjećuju

“Sredinom ljeta u bolnicu nam je stigao neispravan nalaz za jednog našeg pacijenta. Nalaz je bio lažno pozitivan, ali smo mi u bolnici proveli sve mjere sprečavanja širenja virusa, kao da je virus stvarno i ušao u bolnicu, a te su mjere podrazumijevale i zabranu posjećivanja. Međutim, posjet djeci danas je dopušten za roditelje i skrbnike. Ipak, ovim odlukama treba pristupati individualno, uzevši pritom svako pojedino dijete, njegove potrebe te mogućnosti u kojima se roditelji nalaze. Radi skučenog prostora bolnice i uvjeta rada ne možemo osigurati prostoriju za izolaciju pacijenta u vrijeme posjeta, kao niti boravak roditelja uz dijete. Većinu djece koja su kod nas smještena roditelji uopće ne posjećuju tijekom njihova dugogodišnjeg boravka u bolnici. Broj roditelja koji učestalije dolaze u posjet mogao bi se zaokružiti na 20-ak. Razlozi neposjećivanja su različiti – od napuštanja, oduzimanja roditeljske skrbi pa do socijalnih, psiholoških i financijskih poteškoća te udaljenosti jer su kod nas smještena djeca iz cijele Hrvatske i nekih okolnih država. Roditelji koji dolaze u posjet pridržavaju se svih propisanih mjera zaštite, kao i naši djelatnici. Posjet je ograničen na 30 minuta, a u jedinici intenzivnog liječenja posjet iznimno može biti i kraći”, tumači ravnatelj Mittermayer te ističe da se skrb i briga osoblja prema djeci nije značajnije promijenila, ali su promjene za njihove pacijente uistinu velike.

bkk/Romana Bilešić/24sata

Foto: Facebook/Dječja bolnica-Gornja Bistra