/‘SNOVE IM POREMETILA KORONA’ Mladi u Hrvatskoj imali planove za posao, a dobili opustošeno tržište rada

‘SNOVE IM POREMETILA KORONA’ Mladi u Hrvatskoj imali planove za posao, a dobili opustošeno tržište rada

Imali su snove, planove i ideje, a onda se dogodila 2020. godina. Čitava jedna generacija mladih ljudi koja će uskoro izaći na tržište rada našla se u dosta nezavidnom položaju. Ta situacija nije zaobišla ni Hrvatsku. Ionako već slabo i nerazvijeno gospodarstvo pogađa recesija, a situacija s nezaposlenošću godinama nije bila gora. Portal Srednja.hr donosi priče mladića i djevojaka koji su podijelili svoje misli i strepnje o posljedicama epidemije korona virusa na život kakav znamo.

Lucia(23) studentica je završne godine studija odnosa s javnošću. Do početka ožujka radila je u struci kao student, taman je započela puno radno vrijeme kad su se kod nas počeli pojavljivati slučajevi zaraze korona virusom. Posla je za tvrtku bilo manje, a ona je dobila otkaz.

Roditelji se bave turizmom. Sezona kasni i već su im vidljivi gubitci u odnosu na prošlu godinu. No Lucia je optimistična.

“Trenutno promatrajući situaciju vjerujem da ću moći naći posao u struci, ali sigurno će početna plaća biti niža nego što se do sada nudila ili možda neće biti moguće odmah dobiti zaposlenje na dulje vrijeme”.

Antoniji (26), magistri biologije i laboratorijskoj dijagnostičarki, nekoliko je članova obitelji ostalo bez posla. Brat i sestrin suprug, obojica pomorci, otkad su se zadnji put ‘iskrcali’ s broda nisu natrag pozvani.

“Tehnički gledano, nisu dobili otkaz jer su pomorci, a svakim ukrcajem oni potpisuju novi ugovor. Ali negdje od veljače ili ožujka kada su se trebali ponovno ukrcati, kući su na čekanju. Jedan od njim mora tražiti i novu tvrtku jer je njegova postojeća odlučila zapošljavati jeftiniju radnu snagu”, rekla je Antonija za Srednja.hr.

Marin (23) student je strojarstva koji planira diplomirati za koju godinu. Ne radi tijekom cijelog studija, već sezonski – s roditeljima u obiteljskom poslu. Taj posao ovisi o turističkoj sezoni pa je epidemija korona virusa, kako je odgodila dolazak turista, direktno utjecala na njihov rad i uzrokovala gubitke.

“Nadam se i vjerujem da slijedi brz oporavak. A strah je uvijek isti, netko manje kompetentan na tvom radnom mjestu”, rekao je šaljivo za kraj.

mšm/srednja.hr

Foto: Pixabay, ilustracija