/Srbija je uvela drakonske kazne za ubojstva djece, pitali smo Škare-Ožbolt zašto Hrvatska nije napravila isto

Srbija je uvela drakonske kazne za ubojstva djece, pitali smo Škare-Ožbolt zašto Hrvatska nije napravila isto

Srbija je u utorak nakon glasovanja u Skupštini ukinula kaznu zatvora od 30 do 40 godina te izmijenila Kazneni zakon, uvodeći doživotnu zatvorsku kaznu za najteža kaznena djela koja uključuju teško ubojstvo, ubojstvo djece, ratni zločin, genocid, silovanje, općenje s djetetom, trudnicom i nemoćnom osobom… Upitali smo bivšu ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt kako gleda na ove zakonske izmjene i kakva je situacija u Hrvatskoj po pitanju najtežih kaznenih djela.

“Srbija već duže vrijeme pokazuje jednu veću odlučnost, a time i dosta visoke kazne za ona kaznena djela za koja procjenjuje da su opasna za njezino društvo”, rekla nam je Škare-Ožbolt.

Podsjetila je na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala kada je upravo Srbija donijela projekt ‘Sablja’ kojim su donijeli drakonske kazne za počinitelje ovih kaznenih djela.

“Hrvatska se tada isto borila s korupcijom i organiziranim kriminalom, ali nismo donijeli tako rigorozne zakone jer smo rekli da su naši zakoni dovoljno dobri i da su naše kazne dovoljno visoke te da nama tako nešto ne treba. Oni su pokazali daleko veću efikasnost”, istaknula je Škare-Ožbolt.

No u našem zakonodavstvu, dodala je, ipak ima pomaka. Tako smo, primjerice, uveli registar pedofila i pojačali kazne, no nedovoljno.

“Mi smo povisivali kazne, ali nikada tako drastično da bi imale snagu generalne prevencije. U smislu, počiniš li to, dobit ćeš doživotnu kaznu zatvora bez pomilovanja”.

Naglasila je kako u Hrvatskoj nemamo doživotnu kaznu, već kaznu od 40 godina zatvora koja je skoro pa doživotna.

“Ona se odnosi na najteža kaznena djela koja uključuju i teško ubojstvo, kao i ubojstvo djece. Srbija je ovim izmjenama zakona poslala daleko jače penalne poruke nego što je to u Hrvatskoj”, poručila je za kraj Vesna Škare-Ožbolt.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: FB (Vesna Škare-Ožbolt)