/Šterc za Generaciju: Vladine demografske mjere taktika su pred izbore, a privući će samo manji dio povratnika

Šterc za Generaciju: Vladine demografske mjere taktika su pred izbore, a privući će samo manji dio povratnika

Premijer Andrej Plenković, a potom i ministar rada Josip Aladrović otkrili su da će financijski poduprijeti povratak iseljenih građana tako što će državne mjere zapošljavanja proširiti i na tu skupinu građana. Detalji će se znati u travnju, ali očekuje se da će financijske potpore povratnicima biti slične o onima koje se već isplaćuju za samozapošljavanje. Demografski stručnjak Stjepan Šterc za Generaciju je otkrio kako sumnja u učinkovitost najavljenih mjera.

“To je mjera koja se inače primjenjuje na domicilnu populaciju, a sada i na povratnike u Hrvatsku. Vlada je u zadnjoj godini mandata i pred izbore izlazi s tom mjerom. Umjesto da se ide sa strateškim povezivanjem s hrvatskim iseljeništvom i njihovim uključivanjem u gospodarski i politički život Hrvatske. To je podcjenjivanje svega što se događa u Hrvatskoj i riječ je o taktici pred izbore”, rekao nam je Stjepan Šterc.

Dodaje kako bi se trebalo više oslanjati na investicije hrvatskog iseljeništva, a ima i još jednu zamjerku.

“Čitav dosadašnji pristup demografskoj politici je bio na razni retorike i više politički nego stvarno oslanjanje na stručne i znanstvene prijedloge.”

Šterc vjeruje da bi mjera poput ove mogla privući samo manji dio povratnika.

“Mogla bi privući neke ljude koji se vani nisu dobro snašli. No ne vjerujem da će odaziv biti velik jer se primarno moraju riješiti svi prethodni problemi koji su bili pravi razlog odlaska stanovništva kao što su stambeno zbrinjavanje, primanja, zapošljavanje, vjerovanje u bolju budućnost u Hrvatskoj i slično”, zaključio je Stjepan Šterc.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Screenshot