/Što nakon diplome – Vodič za studente koji su tek diplomirali

Što nakon diplome – Vodič za studente koji su tek diplomirali

Iako su na portalu zaposljavanje.mimladi.hr u seriji tekstova o zapošljavanju mladih u Hrvatskoj često navodili pozitivne primjere pronalaska posla nakon studija ili pak samozapošljavanja, ipak je realnost u Hrvatskoj takva da je teško odmah nakon stjecanja diplome pronaći posao, posebice ako je u pitanju struka koja nije deficitarna. Stoga, ako niste odmah dobili posao u struci, ne očajavajte, prolazite kroz situacije koje je prošla većina studenata koji su uzeli svoje diplome u ruke.

Ponekad traženje posla može potrajati mjesecima, stoga je kao prvi korak ka pronalaženju posla svakako prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čime se povećava šansa za pronalazak željenog posla. 

Prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje preporučuje se ako u kraćem vremenskom razdoblju nakon što ste diplomirali ne možete pronaći posao te da biste iskoristili sve pogodnosti koje on nudi. 

Pogodnosti uz informacije o radnim mjestima koje pruža Burza rada uključuju i razne radionice, pravne savjete. Najbolje se odlučiti za prijavu na HZZ u trenutku kada se odlučite na aktivno traženje posla jer prijavom dobivate svoga osobnog savjetnika kojem ćete se morati redovito javljati. Također je potrebno redovito se javljati na oglase i natječaje i podnositi molbe poslodavcima. Prava koja ostvarujete prijavom na Hrvatski zavod za zapošljavanje gube se u slučaju da tri puta odbijete posao koji su vam pronašli i ponudili.

Fizička prijava inače se obavljala prema mjestu prebivališta/boravišta s važećom osobnom iskaznicomoriginalom ili ovjerenom kopijom diplome i OIB-om. Sve informacije o prijavama i pogodnostima moguće je pronaći na službenim stranicama HZZ-a. Zbog izvanredne situacije u svijetu pa tako i u Hrvatskoj i pojave pandemije korona virusa prijave na HZZ se već dulje vrijeme obavljaju putem e-pošte

Postoje određeni zahtjevi koje korisnik treba poštivati kako bi se prijavio na Hrvatski zavod za zapošljavanje, a postupak prijave je jednostavan i vrši se na temelju prebivališta ili boravišta. Pojavom pandemije postupak prijave na burzu rada podnosi se online, a potreban će vam biti identifikacijski dokument (poput važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje). Također, može vam zatrebati i potvrda o boravištu, ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici, piše zaposljavanje.mimladi.hr.

Za online prijavu glavni korak je ispunjavanje potrebnog obrasca s pitanjima osim imena i prezimena, adrese, OIB-a, broja telefona, e-maila, spola, traže se i podatci o završenoj školi, zvanju i zanimanju. 

Također, morat ćete odgovoriti na pitanja poput pitanja jeste li hrvatski branitelj, osoba s invaliditetom i kakav je vaš status prije prijave u evidenciju nezaposlenih (radni odnos, redovno školovanje, rad po ugovoru o djelu i dr., neaktivnost, korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora, povratak sa stručnog osposobljavanja, i dr.).

Navedene dokumente zajedno s ispunjenom prijavnicom potrebno je zatim proslijediti na e-mail adresu ureda prema mjestu vašeg prebivališta ili boravišta.

Osobe koje se prijavljuju elektronskim putem, mogu poslati prijavnicu bez potpisa no dužne su odazvati se na poziv Zavoda i tada dostaviti izvornik dokumentacije na uvid te vlastoručno potpisati dokumente za prijavu u evidenciju nezaposlenih.

Mediji pišu o velikoj ‘čistki’ koja se sprema na Burzi?

Studenti koji su na završnim godinama prije nego što krenu na traženje poslova, trebali bi znati ponešto i o najavljivanim novim promjenama koje se trebaju donijeti, a vezane su uz burzu i prava na zdravstveno osiguranje. Naime, kako pišu mediji, radi se o najavama čišćenja registra osiguranika pa je dobro da studenti koji su pri kraju svog akademskog obrazovanja znaju koje moguće promjene dolaze u zdravstvu i na burzi kako se ne bi ‘našli u problemima’ odmah nakon diplome nakon koje se studente ispisuje s fakulteta te osim što gube studentska prava na – prehranu, smještaj i javni prijevoz po posebnoj cijeni, – gube i osnovu po kojoj dobivaju zdravstveno osiguranje.

Stoga je važno napomenuti da nakon dobivanja diplome, sada već bivši studenti se trebaju prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje ako ne žele izgubiti zdravstveno osiguranje.

Naime, prema pisanju medija u Hrvatskoj, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u sklopu čišćenja registra i rješavanja “lažnih” osiguranika, priprema zakonske izmjene kojima će vraća odredba od prije 20-ak godina po kojoj nezaposlena osoba stječe zdravstveno osiguranje samo ako je prijavljena na burzu.

Tko se može prijaviti na HZZ kao nezaposlena osoba?

Prema podacima koji stoje na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanja, ovo su uvjeti za prijavu te se na HZZ kao nezaposlene osobe mogu prijaviti one osobe koje:

 • ne ostvaruju mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima ili mjesečni primitak, odnosno drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak s obzirom na podatak o uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja dobivenim od Središnjeg registra osiguranika, a koji je veći od prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini,
 • nemaju registrirano trgovačko društvo ili drugu pravnu osobu, odnosno nemaju više od 25 posto udjela u trgovačkom društvu ili drugoj pravnoj osobi,
 • nisu član zadruge ili upravitelj zadruge
 • nisu predsjednik, član uprave ili izvršni direktor trgovačkog društva ili likvidator,
 • nemaju registrirani obrt, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva,
 • ne obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema posebnom propisu,
 • nisu osigurani kao poljoprivrednik po propisima o mirovinskom osiguranju,
 • nisu zaposleni prema posebnim propisima,
 • nisu korisnici mirovine, osim korisnika mirovine koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad odnosno korisnika,
 • mirovine koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti i korisnika obiteljske mirovine kojemu se ta mirovina ne isplaćuje,
 • ne ispunjavaju uvjete za starosnu mirovinu,
 • nisu osigurani na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove,
 • nije uključena u program socijalnog uključivanja na temelju nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju o privremenoj nezapošljivosti,
 • nisu redoviti učenik ili student.


Pomoć u potrazi za poslom

Kada ste se uspješno prijavili u evidenciju Zavoda za zapošljavanje,  vaš savjetnik pobrinut će se za to da dobijete informacije o slobodnim radnim mjestima, pomoć u definiranju radnog potencijala, zatim definiranju zanimanja u kojima imate najveće šanse za zapošljavanje.

Drugi korak je zasigurno informiranje o stanju na tržištu rada – struktura nezaposlenosti, tražena i manje tražena zanimanja. Zatim, uključivanje u radionice kroz koje se stječu znanja i vještine za što uspješnije snalaženje na tržištu rada, koje ćemo spomenuti i zasebno. Savjetnik će vam pružiti informacije o mjerama aktivne politike zapošljavanja, pravnim savjetima, ali i pomoći u dodatnoj procjeni osobnih mogućnosti.

Nezaposlena osoba svog savjetnika ili savjetnicu za zapošljavanje može kontaktirati:

 • osobno – u uredovno vrijeme dogovoreno sa savjetnikom/savjetnicom
 • telefonom 
 • e-mailom
 • chatom
 • online upitom‘Što nakon diplome?’

Na stranici HZZ-a e-usmjeravanje postoji rubrika pod nazivom Što nakon diplome? koja će korisnim savjetima zasigurno pomoći netom diplomiranim studentima. Tamo možete saznati više informacija o tome kako usavršiti vještine traženja posla, kako ostvariti pomoć HZZ-a i slično. Jedna od navedenih mogućnosti koju spominju je i volontiranje pomoću kojeg možete steći radno iskustvo i tako lakše pronaći posao, a o čemu smo kao o pozitivnom primjeru te važnom koraku ka pronalasku posla već ranije pisali na našem portalu.

Radionice za traženje posla

Kada se uspješno prijavite u evidenciju HZZ-a, moći ćete sudjelovati u besplatnim radionicama namijenjenim stjecanju vještina traženja posla. U područnim službama odnosno uredima HZZ-a, kako navode na stranici, provode se sljedeće radionice:

 • Samoprocjena vlastitih potencijala – radionica je namijenjena svima onima kojima je potrebna pomoć u procjeni vlastitog radnog potencijala (sposobnosti, znanja, vještina i interesa) u definiranju profesionalnih ciljeva i razvoju vještina upravljanja karijerom (definiranje načina unapređenja razine vještina i definiranje plana razvoja karijere)
 • Kako tražiti posao – namijenjena je svima onima koji žele unaprijediti vlastite metode i tehnike traženja posla tj. naučiti nešto više o pretraživanju baza podataka o ponudi radnih mjesta te samostalnoj izradi životopisa i molbe za posao
 • Kako se predstaviti poslodavcu – radionica je namijenjena svima onima kojima je potrebna pomoć u pripremi za razgovor s poslodavcem (priprema za intervju, vještine komuniciranja s poslodavcem, neverbalna komunikacija, najčešća pitanja na intervjuu, uspješna samoprezentacija i dr.)Savjeti za traženje posla

Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje e-usmjeravanje objavljena su tri koraka za uspješniju potragu za poslom koja će zasigurno biti od koristi onima koji su u potrazi za zaposlenjem.

Prva stvar koju će potencijalni poslodavac vidjeti u vašoj prijavi za posao je molba. Molba nije samo prateće pismo uz životopis, već prilika da se istaknete u mnoštvu drugih kandidata čije prijave poslodavac zaprima te da ga uvjerite da upravo vas pozove na razgovor ili u sljedeći krug natječaja. 

Uspješno sastavljanje životopisa je jednostavno ako znate što sve trebate uključiti. Ukratko, potrebno je navesti svoja znanja, vještine i iskustvo te prilagoditi ove informacije radnom mjestu za koji se natječete.

Nakon što ste uspješno savladali prva dva koraka, odnosno sastavili molbu i životopis, vrijeme je da se pripremite za razgovor za posao s potencijalnim poslodavcem. U slučaju bilo kakvih nejasnoća moguće je kontaktirati sa Zavodom e-poštom hzz@hzz.hr ili ih posjetiti osobno, odnosno kontaktirati telefonom. Sve dodatne informacije možete saznati na njihovoj službenoj stranici.

Bjonda Lučić

Foto: Unsplash


Projekt ‘mimladi.hr – novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.