/Što sa školskim putovanjima? Promjena termina jedina je mjera koja se koristi unutar Europske unije

Što sa školskim putovanjima? Promjena termina jedina je mjera koja se koristi unutar Europske unije

Izvanredna situacija u svijetu i Hrvatskoj uzrokovana bolesti Covid-19 onemogućila je redovno poslovanje turističkih agencija koje su uslijed donesenih mjera zabrana putovanja prisiljene odgoditi sve planirane i unaprijed plaćene aranžmane.

Zajedničkom uputom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva turizma koja je 7. travnja 2020. odaslana svim školama i visokim učilištima, preporuča se odgoda organiziranih školskih putovanja za kasnija razdoblja, po prestanku trenutnih posebnih okolnosti i mjera i to bez potrebe za poništavanjem, odnosno ponavljanjem provedenih javnih poziva.

Pritom se turističkim agencijama sugeriralo da ponude školskim i visokoškolskim ustanovama nove termine za realizaciju putovanja dok se stvore uvjeti za to te spremnost realizacije putovanja i u nekim drugim, dosad neuobičajenim terminima.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija pozdravljaju prijedloge Ministarstava, kao i reakciju većine ravnatelje školskih ustanova koji su navedenu preporuku prihvatili i u suradnji s roditeljima i turističkim agencijama započeli dogovore oko novih termina putovanja te poručuju da uplaćeni novac nije izgubljen. Međutim, kažu da  novac nije ostao ni na računima turističkih agencija već je isti proslijeđen hotelu, aviokompaniji, prijevozniku i ostalim pružateljima ugovorenih usluga unutar ugovorenog paket aranžmana te turističke agencije u ovom trenutku ne mogu povratiti isti.

“Opcija promjene termina putovanja trenutno je jedina mjera koju koriste sve zemlje u EU. Čitav turistički sektor je pod pritiskom i nije održivo nametanje obveze povrata isključivo turističkim agencijama i tour operatorima jer one naprosto nisu u mogućnosti samostalno podnositi sav teret ove krize”, stoji u priopćenju Udruge.

“Svi putnici koji će se u skladu s odlukom škole i u dogovoru s organizatorom putovanja odabrati novi termin putovanja ne trebaju činiti nikakve radnje na ovu temu nego čekati kontaktiranje od strane organizatora putovanja kad se za to stvore uvjeti. Alternativni termini mogu biti u ovoj i sljedećoj školskoj godini kao i tijekom ljetnog raspusta s obzirom na raspoložive smještajne kapacitete i skraćeni period godine u kojem se školska putovanja mogu realizirati s obzirom na trenutnu situaciju i prognoze. Navedeno podrazumijeva mogućnost realizacije višednevne izvanučioničke nastave u terminima koji dosad nisu bili uobičajeni, na primjer realizaciju škole u prirodi na početku 5. razreda osnovne škole ili, na primjer, realizaciju maturalne ekskurzije tijekom glavne turističke sezone”, pojasnili su u Udruzi.

FOTO Pixabay