/Stručnjaci upozorili na ovisnosti o tehnologiji: Postavite granice!

Stručnjaci upozorili na ovisnosti o tehnologiji: Postavite granice!

“Nemojte djecu plašiti tehnologijom, ali postavite jasne granice i kontrolirajte njihovo korištenje internetskih sadržaja i ograničite vrijeme provedeno u virtualnom svijetu“, zajednička je to poruka stručnjaka s predavanja o ovisnostima modernog vremena, koje je održano 16. listopada u OŠ Cvjetno naselje u sklopu kampanje „Neću biti ROBoT“ Humanitarne organizacije Zajednica Susret.

Stručno predavanje održali su prof.dr.sc. Zoran Zoričić i mr. Luka Maršić iz zagrebačke Vinogradske bolnice te Alma Rovis Brandić, savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Tema je zainteresirala pedesetak okupljenih socijalnih pedagoga i roditelja koji su dobili odgovore na brojna pitanja koja ih muče: Kako prepoznati ovisnost o internetu? Kolika je dopuštena dnevna doza interneta? Vode li agresivne online igrice do suicida? Može li se razviti ovisnost o televiziji?

Kako bi skrenula pozornost na ovisnosti o mobitelima, računalima, raznim tehnološki pomagalima, Humanitarna organizacija Zajednica Susret pokrenula je kampanju pod nazivom „Neću biti ROBoT“. Osnovna škola Cvjetno naselje aktivno se uključila u ovu kampanju koja je započela u svibnju i traje do kraja godine.

„Ovom kampanjom se ne borimo protiv playstationa, igrica, a posebno ne protiv računala i interneta jer je njihova potreba u današnjem društvu neupitna, ali upozoravamo na vrijeme koje dijete provede uz tehnologije. Prema mišljenju stručnjaka to je najviše  dva sata dnevno, a sve više od toga može biti štetno“, izjavila je voditeljica kampanje Miroslava Rožanković.

Kampanja će se provoditi u dvanaest osnovnih škola u svim zagrebačkim gradskim četvrtima, a očekuje se nastavak i u  drugim hrvatskim gradovima. Provodi se uz podršku Grada Zagreba, Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljice za djecu, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, te uglednih liječnika psihijatara koji se bave ovom problematikom.

mšm

Foto: Pixabay, Zajednica Susret