/Studente će u 2019. razveseliti dvije važne promjene

Studente će u 2019. razveseliti dvije važne promjene

U 2019. godini stvari se mijenjaju nabolje za džep većine studenata u Hrvatskoj. Osim što po drugi puta u nekoliko mjeseci raste minimalna satnica za one koji su zaposleni, od 1. siječnja uvodi se i nova zakonska odredba vezana uz stipendije i limit za poreznu olakšicu.

Prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova (ZOSP) na snagu je stupio u studenom, a njime je po prvi puta minimalna studentska satnica unificirana na državnoj razini. Do studenog 2018. ‘minimalac’ za studente određivao je svaki studentski centar zasebno, cjenikom ustanove. Stupanjem ZOSP-a na snagu minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160.

Prema službenoj odluci ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak, a zbog povećanja minimalne bruto plaće na 3.750 kn, minimalna studentska satnica od 1. siječnja 2019. iznosi 23,44 kn neto, piše Srednja.hr.

Zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak mijenjaju se i pravila oko utvrđivanja prava na osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji.

Naime, limit zarade nakon kojega studenti prestaju biti porezna olakšica roditeljima iznosi 15.000 kuna. U taj limit ulazile su do sada i državne stipendije, stipendije za Erasmus i dekanove nagrade. Znalo se događati da zbog toga studenti odustaju od razmjene, a nagrade za izvrsnost koje su zaslužili svojim trudom i radom odlučuju vratiti fakultetu.

Takve situacije više se ne bi trebale događati jer se propisi konačno ispravljaju. Od 1. siječnja 2019. godine dio stipendija i nagrada više ne ulazi u limit porezne olakšice od 15.000 kuna.

mšm/srednja.hr

Foto: FB (Svjetski savez mladih Hrvatska)