/Studenti optuženi za seksizam zbog ‘vica tjedna’

Studenti optuženi za seksizam zbog ‘vica tjedna’

Ekipa koja uređuje Facebook stranicu “Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu”  ispričala se zbog vica tjedna, koji su objavili, a zbog kojeg su ih optužili za seksizam.

“Dolazi filovana paprika u policijsku postaju i kaže: Dobar dan, prijavila bih jedno FILOVANJE!”, vic je zbog kojeg se ekipa s Filozofskog fakulteta morala “crvenjeti ” od srama, što je rezultiralo brisanjem vica i ekspresnom isprikom.

Naime, vic očito nije baš najbolje sjeo administratorima Facebook stranice “Seksizam naš svagdašnji”, koji su se zapitali:

“Silovanje nije smiješno, a kad to objavi Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, onda je i tragično. Svaka peta žena bit će silovana u svom životu. Treba li to ismijavati na jednom fakultetu?? Filozofski Fakultet Zagreb, podržavate li ovo?”, objavivši u statusu screenshot vica.

Ubrzo je uslijedio odgovor – isprika:

“Danas prijepodne na Facebook stranici Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljen je “vic tjedna“ s neprikladnom aluzijom na čin seksualnog nasilja. Objavljena šala uklonjena je sa Facebook stranice čim se uvidjela neprimjerenost njenog sadržaja.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu slaže se da je tekst obavljenog vica neprimjeren te ni u kome slučaju ne želi omalovažiti pitanje seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja. Shvaćamo važnost i svesrdno podržavamo borbu protiv bilo kojeg oblika nasilja.

Knjižnica FFZG-a prikuplja pisane šale koje u za to predviđenu kutiju stavljaju korisnici te jednu od njih objavljuje na svojoj Facebook stranici, piše Direktno.

Ni Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu niti njegova Knjižnica objavom sporne šale nisu imali namjeru umanjiti značaj borbe protiv bilo koje vrste nasilja niti na bilo koji način ikoga uvrijediti”.

Nedugo zatim objavili su i novi ‘vic tjedna’.

“Sjede slon i miš u kinu. Slon sjedi ispred miša, pa ovaj ništa ne vidi. Miš se naljuti; pa ode dva reda ispred i kaže: ‘Vidiš kako je kad netko sjedi ispred tebe'”.