/‘SVAKI PUT U DRUGOM GRADU’ Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove godine održava se u Malom Lošinju

‘SVAKI PUT U DRUGOM GRADU’ Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove godine održava se u Malom Lošinju

Jednom godišnje, svaki put u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaratelji i njihovi mentori. Na taj se način, uz HFS kao priređivača, iz godine u godinu izmjenjuju osnovne škole, kinoklubovi i filmske družine diljem Hrvatske te se u kontekstu filma oživi jedna nova sredina.

Za portal Generacija o Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva komentirala je Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

“Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Jednom godišnjem, svaki puta u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. U četiri dana Revije na filmskom platnu nađe se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije. Na taj se način, uz HFS kao priređivača, iz godine u godinu izmjenjuju osnovne škole, kinoklubovi i filmske družine diljem Hrvatske te se u kontekstu filma oživi jedna nova sredina. Ove godine održava se 58. izdanje Revije”, rekla je Zanki Pejić. 

58. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, najveće i najstarije dječje filmske manifestacija u Hrvatskoj, ove se godine održava u posebnim uvjetima zbog pandemije korona virusa, pa će se dio projekcija i radionice odvijati u Malom Lošinju, a ostatak projekcija online. Online projekcije mogu se pratiti na poveznici dok je programski raspored dostupan ovdje.

“Veoma bitan segment Revije je i edukativni program. Radionice se održavaju u Malom Lošinju pa tako mali filmaši iz OŠ Maria Martinolića sudjeluju na radionici animacije pijeskom koju vode Ivana Štedul i Ksenija Sanković, dok Marinko Marinkić vodi radionicu dokumentarnog filma. U sklopu popratnog programa organiziramo dvije projekcije dugometražnih filmova u kinu Vladimir Nazor Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. U srijedu, 30. rujna u 20 sati možete pogledati film ‘Rocca mijenja svijet’, koji je na  ovogodišnjem programu za  djecu i mladeBuzz@teen Motovun film festivala proglašen najboljim filmom. Dok nakon svečanog otvorenja 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece,u četvrtak 1. listopada 2020. u 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj, prikazujemo film ‘Moj brat lovi dinosaure’ redatelja Stefana Cipanija, dobitnika Nagrade mlade publike Europske filmske akademije”, rekla je naša sugovornica.

Objasnila nam je i kakve nagrade su u pitanju te po kojim kriterijima se iste dodjeljuju.

“Svaka družina, klub, skupina ili pojedinac može na Reviju prijaviti neograničen broj ostvarenja u okviru kategorija: igrani film, dokumentarni film, animirani film, TV reportaža, film slobodnog stila i radionički film. Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u šest kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova”.

“Ostale kategorije broje 13 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te devet TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava. Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama, dodala je.

Odabrani filmovi mogu se vidjeti na poveznici.

“U stručnom ocjenjivačkom sudu su redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja”, zaključila je za Generaciju.hr Sanja Zanki Pejić.

Bjonda Lučić

Foto: Unsplash