/Svećenik savjetuje kako se istinski odmoriti ljeti: Ljenčarenje neka zamijeni kreativnost!

Svećenik savjetuje kako se istinski odmoriti ljeti: Ljenčarenje neka zamijeni kreativnost!

Bliži nam se vrijeme godišnjih odmora. Da to može biti milosno vrijeme koje možemo na poseban način upotrijebiti za istinski odmor duše i tijela, kvalitetne susrete s prijateljima, hobije, duhovnu izgradnju i upoznavanje nekih novih mjesta i prirode, svjedoči pater Ivan Dominik Iličić. Ovaj mladi dominikanac iz samostana sv. Jeronima u Rijeci uputio je mladima nekoliko savjeta kako se ponašati ljeti, posebice na moru te koja vjerska mjesta ili duhovne kampove mogu posjetiti.

“Sjetim se često pokojnog profesora Tomislava Ivančića koji nas je često pozivao na kvalitetan odmor koji nije ljenčarenje i pasivnost nego stvaralačka aktivnost i pokret, ali u jednoj slobodi duha i opuštenosti. U tom duhu pozivam svakog pojedinca da na poseban način ovoga ljeta bude kreativan, da koristi svoje talente, da pronađe kvalitetne trenutke u tišini i ljepoti prirode i da još osluhne nadahnuće Duha Svetoga i primijeni ga u svojemu životu” , rekao nam je pater Ivan Dominik.

Dodao je kako nas istinska kreativnost i stvaralaštvo odmara, pri čemu postajemo slični Bogu koji stvara i drži čitavo postojanje, a u isto vrijeme je uvijek mlad i svjež. Savjetovao je i kako biti kreativan.

“Napravi nešto lijepo svojim rukama – krunicu, narukvicu, sliku, fotografiju, video, nauči nešto novo, upoznaj neku novu osobu, obraduj nekoga nečim lijepim. Zahvali Gospodinu na godišnjem odmoru koji te čeka, pomoli se da ti bude blagoslovljen i plodonosan. Zahvali i na svojemu tijelu koje je hram Duha Svetoga i dopusti da se i ono odmori, ali bude i u pokretu, bilo plivanju, šetanje, trčanju, plesanju…. u duhu budi svjestan da Isus želi biti s tobom u svemu što radiš i jesi pa i za vrijeme godišnjeg odmora”, istaknuo je mladi dominikanac.

Ivan Dominik sa časnama u Međugorju

Važno je, dodao je, imati na umu Stvoritelja te preporučio koja sveta mjesta posjetiti.

“Ne zaboravi ga ovog ljeta, ne zaboravi ni Gospu i neka te oni vode, blagoslivljaju i čuvaju na poseban način ovoga ljeta, gdje god bio dragi brate, i draga sestro jer Gospodnja je zemlja i sve na njoj. Ako ne uspiješ otići na neki od brojnih duhovno rekreativnih katoličkih kampova u Lijepoj našoj ili na Mladifestu u Međugorju ili na Marijanskom zavjetu za domovinu, svakako nađi vrijeme za biti s Isusom i odmoriti se s njime i u Njemu, koji te uvijek čeka na poseban način u svetoj euharistiji.”

Za kraj je podsjetio na važnost odmora tijekom godine, a ne samo ljeti.

“Blagoslovljeno ti i godišnji odmor, ali ne zaboravi pronaći i tijekom cijele godine svaki dan barem maleni odmor i za dušu i za tijelo povezan s molitvom i kreativnošću”, poručio je pater Ivan Dominik Iličić.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: FB (Ivan Dominik Iličić)