/‘SVIRA GITARU I PJEVA’ Novi studentski kapelan: ‘Volim i fešte, to je dobar način da približimo Crkvu mladima’

‘SVIRA GITARU I PJEVA’ Novi studentski kapelan: ‘Volim i fešte, to je dobar način da približimo Crkvu mladima’

Salezijanac don David Alojzije Leskovar novi je studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu. Gitaru svira od malih nogu, a osim crkvenih pjesama, voli zapjevati i Gibonnijeve hitove. Smatra da mu je taj talent dao Bog kako bi prenosio radost drugima. Ovaj se vedri 33-godišnjak iz Pregrade već u prvom mjesecu službe stopio s mladima.

“Želja mi je rušiti predrasude o Crkvi i doprijeti do onih koji se nalaze s druge strane “ograde” te im pomoći da dođu na pravi put. Oni su mi posebno bliski srcu. Većina njih se razočarala, želim ići prema njima i evangelizirati ulicu”, rekao je za Večernji list.

Kad nije u svećeničkoj halji, već u ležernijem izdanju, dane provodi u uredu u 12. paviljonu studentskog naselja. Baš kao i njegovim prethodnicima, don Mariju Bobiću i don Damiru Stojiću, studenti mu mogu dolaziti na razgovor, druženje, molitvu…

“Cilj mi je da im stalno budem na raspolaganju. Glavna misija salezijanaca je mladima donositi radost i Isusa vjeronaukom, tribinama, predavanjima, hodočašćima…, ali i osobnim susretima. K meni na ispovijed i razgovor mogu doći od srijede do petka od 9.30 do 12.30 ili od 16 do 18 sati”, govori Leskovar koji je gotovo pet godina u crkvi na Knežiji bio voditelj oratorija za mlade.

U društvu studenata osjeća se odlično jer voli njihovu otvorenost, entuzijazam, životnost, iskrenost…, a i znatiželju, pa čak i kad postavljaju provokativna pitanja.

“Volim ja i fešte i neformalna druženja, to je dobar način da se mladima približi Crkva na potpuno drukčiji način. Zato ću, među ostalim, biti aktivan i na društvenim mrežama te na web stranici studentskog pastorala. Planiram nabaviti i dobar aparat za kavu da svatko tko mi dođe u posjet može sa mnom popiti i finu kavu”, objašnjava kapelan.

Srijedom u 20 sati uz to u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu održava studentski vjeronauk, a utorkom u 21.30 ondje je i klanjanje te molitva krunice u dvorištu, nakon čega slijede palačinke.

“Imat ćemo i duhovne obnove. Prva je bila za početak semestra i iznenadio me broj mladih koji su došli. Crkva je bila puna”, zaključuje svećenik, dodajući kako će se u studenome u Župi Marije Pomoćnice na Knežiji održati mise za studente i djelatnike svih fakulteta pojedinačno.

mšm/večernji list

Foto: Facebook