/Svećenika na Mladifestu oduševili mladi iz Hong Konga

Svećenika na Mladifestu oduševili mladi iz Hong Konga

Na 29. međunarodnom molitvenom festivalu mladih u Međugorju sudjelovalo je čak 50.000 mladih iz cijelog svijeta. Ovogodišnji Mladifest održan je pod geslom ‘Živjeti od Božje riječi – ‘Tada im otvori pamet da razumiju Pisma’ (Lk 24, 45). Cijeli program Mladifesta s glazbom i pjesmom pratio je festivalski zbor i orkestar od stotinjak članova – glazbenika iz cijeloga svijeta. O dojmovima s festivala i atmosferi upitali smo fr. Ivana Dominika Iličića iz Dominikanskog samostana svetog Jeronima u Rijeci.

Ovaj mladi svećenik više je puta bio na Mladifestu u Međugorju, ali ovaj je put za njega bio poseban jer je na ovaj Mladifest, i općenito u Međugorje, prvi puta došao kao svećenik.

“Neopisivo iskustvo je koncelebrirati svetu misu u zajedništvu s oko još 500 svećenika na kojoj sudjeluje oko 50.000 mladih iz gotovo cijeloga svijeta. Predivno je vidjeti kako ih sve Gospodin i Gospa povezuju. Vidjeti ih kako se klanjaju Gospodinu u Presvetom oltarskom sakramentu, kako se ispovijedaju, pričešćuju, druže, pjevaju uistinu je nešto posebno i ohrabrujuće za ovo naše teško vrijeme u kojemu živimo”, rekao nam je fr. Ivan Dominik.

Ovo mu je, dodao je, možda sedmi put da je bio na Mladifestu i čini mu se da je svake godine sve bolja atmosfera.

“Sve što je lijepo i dobro s vremenom postaje još bolje i sazrijeva, tako i Mladifest. Posebna mi je radost snimati i fotografirati radosne kadrove Mladifesta, ali ove godine sam to manje stigao činiti jer sam kao svećenik više razgovarao s ljudima i prvi puta ispovijedao druge. Ipak sam uspio snimiti neke kadrove s posebnim naglaskom na međunarodni orkestar Mladifesta o kojemu želim napraviti mini dokumentarni film”.

Riječ je o jedinstvenom zboru mladih kojega sačinjava oko 100 mladih iz 20-ak zemalja svijeta.

“Radeći video intervjue s nekima od njih upoznao sam ove godine prvi puta mlade iz Hong Konga. Obradovao me susret s njima, njihova otvorenost, vedrina, živa vjera i vijest o tomu da su Mladifest iz Međugorja prekopirali i pokrenuli u Hong Kongu na koji dolazi nekoliko tisuća ljudi. Program toga Mladifesta je gotovo isti kao u Međugorju, a odvija se na engleskom i kineskom jeziku”, istaknuo je ovaj mladi svećenik.

No, najviše ga se dojmio trenutak kada je prvoga dana Mladifesta stigao u Međugorje i žurio se na svetu misu, prvi puta kao svećenik.

“Kada sam stao među ostale svećenike i pogledao okupljeno mnoštvo mladih moram priznati da je i koja suza kliznula niz moje obraze u tomu trenutku. U tomu trenutku sam se prisjetio početaka svojega obraćenja koje je povezano s Međugorjem i svega onoga predivnoga što sam iskusio u Međugorju. Tu svetu misu sam prikazao Gospodinu i Gospi kao zahvalu za sve ono što su mi darovali na tomu svetomu mjestu, ali ne samo meni nego mnogim ljudima iz cijeloga svijeta”, zaključio je fr. Ivan Dominik Iličić.

Maja Šubarić Mahmuljin