/Teško oboljela djevojka poručila vladajućima: “Vremena više nemam…Lijek mi treba sada”

Teško oboljela djevojka poručila vladajućima: “Vremena više nemam…Lijek mi treba sada”

Za priču oko Spinraze, skupocjenog lijeka za oboljele od spinalne mišićne atrofije, sad već gotovo svi znaju. Pravo na lijek nemaju oni stariji od 18 godina i djeca koja su na respiratoru. Zbog toga se mjesecima prosvjedovalo diljem Hrvatske. Kristina Horžić, oboljela od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije, hitno treba spinrazu. ”Želim i dalje raditi i biti korisna ovom društvu i zajednici i funkcionirati samostalno”, kaže Kristina u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Gotovo četiri mjeseca prošla su od prosvjeda na Markovu trgu nakon kojeg su premijer Andrej Plenković i ministar Milan Kujundžić primili predstavnike prosvjednika. Tada su im obećali da će u roku od dva tjedna Povjerenstvo dati novo mišljenje. Obećanje nije ispunjeno, rok je probijen, a nakon toga oboljeli su pozvani na pojedinačne liječničke preglede. I još uvijek čekaju mišljenje povjerenstva.

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarali su s 25-godišnjom Kristinom Horžić koja se od djetinjstva bori s spinalnom mišićnom atrofijom.

Prije nekoliko mjeseci bili ste kod nas u studiju Dnevnika Nove TV. Došli ste u kolicima i rekli da svakim danom sve manje svakodnevnih aktivnosti koje možete odrađivati, poput vezanja kose. Kakva je sad situacija?

Situacija nije ništa bolja. Svakim je danom sve gore zbog progresivne bolesti. Zaposlena sam. Radim osam sati dnevno i u zadnje vrijeme primjećujem da sve više trebam odmora dok tipkam, da izdržim osam sati na poslu.

Jeste li bili na pregledu?

Bila sam prije nešto više od dva mjeseca. Pregled sam obavila i liječnici su odradili svoj posao, ja svoj i sad sam na čekanju.

Jesu li vam rekli okvirnu informaciju kad bi se moglo znati mišljenje povjerenstva?

Nakon pregleda sam se pozdravila s doktorima i stručnim timom, sjela u automobil i otišla kući. Nikakvu informaciju nisam dobila.

Kako se osjećate zbog toga?

Tužno. Želim neki odgovor.

Nije lako?

Ne. Ali, htjela bih odgovor da znam kada ću početi s liječenjem, jer vremena više nemam.

Koja je vaša poruka ministru i premijeru?

Mislim da smo bili dovoljno vremena strpljivi. Probali smo razgovorom, komunikacijom na sve načine, prosvjedima i sad mislim da bi stvarno više bilo vrijeme da započnem s tim liječenjem, da ne izgubim i ovo malo sposobnosti što mi je još ostalo. Želim i dalje raditi i biti korisna ovom društvu i zajednici i funkcionirati samostalno, poručila je Kristina.

mšm/dnevniknovetv

Foto: Pixabay, ilustracija