/Trideset kilometara za trideset godina Hrvatske vojske: ‘Vojnički poziv je poziv – mi ulazimo u to sa srcem’

Trideset kilometara za trideset godina Hrvatske vojske: ‘Vojnički poziv je poziv – mi ulazimo u to sa srcem’

Uskoro se obilježava 30 godina Hrvatske vojske, što će se proslaviti i u Slunju, na devetom po redu vojnom natjecanju “Prvi za Hrvatsku”. Svrha natjecanja je biranje najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali i memorijal u spomen bojnika Davora Jovića.

Voditelj natjecanja 2021. godine, časnički namjesnik i prvi dočasnik središta za obuku pješaštva i oklopništva Zdenko Karasek za emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekao je kako se natjecanje ove godine provodi od 11. do 19. lipnja.

“Naš moto je 30 kilometara za 30 godina Hrvatske vojske”, priča Karasek za HRT i dodaje da se ove godine prijavilo 73 natjecatelja.

“Kao pripadnici MUP-a nastupaju pripadnici specijalne i interventne policije – njih 10. Imamo strane natjecatelje iz osam zemalja – Albanije, BiH, Francuska, Kosova, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, i Slovenije”, kaže Karasek.

Svi natjecatelji imaju dva dana za pripreme, a zatim slijede dva dana natjecanja. Samo natjecanje započinje s kvalifikacijskim gađanjima, a kvalifikacije prvog dana određuju startnu listu. Nakon toga natjecatelji prolaze stazu od 30 kilometara, s opremom od 17 kilograma na sebi.

“Prolaze 10 radnih točaka, pet nadzornih točaka, provode četiri gađanja iz puške, pištolja, bacaju bombu, pucaju iz protuoklopnog oružja, i još šest vojničkih sadržaja kao što je navigacija”, objašnjava Karasek.

Iako je ovakvo natjecanje zaista veliki zalogaj, Karasek napominje kako su svi natjecatelji vrhunski pripremljeni.

“Pripremaju se u svojim postrojbama, praktički cijelu godinu. Negdje poslije Nove godine oni su počeli natjecanja u postrojbama, da bi bili najbolji i došli ovdje na natjecanje”, kaže Karasek i dodaje kako su poštivali sve propisane epidemiološke mjere, kako bi se osigurali da se natjecanje ove godine održi:

“Ova godina je jubilarna i nama veoma važna. Da bi ispoštovali mjere, mi smo smanjili broj natjecatelja sa 150 na 73, ali smo smanjili i broj nas u organizaciji i u provedbenom stožeru”.

Objašnjava kako je i sam do sada sudjelovao na raznim vojnim natjecanjima u Hrvatskoj i u svijetu, a kao pripadniku pješaštva kaže da teške zadaće za njega nema.

“Vojnički poziv je poziv – mi ulazimo u to sa srcem, i radimo za svoje vojnike, dočasnike i za domovinu, s osmijehom”, zaključuje Karasek. 

bl

Foto: Screenshot HRT