/‘TUŽNA STVARNOST’ Neka djeca u školi i dalje gladuju: ‘Dječak je imao strašne bolove u trbuhu. Shvatili smo da je jeo bobice u parku…’

‘TUŽNA STVARNOST’ Neka djeca u školi i dalje gladuju: ‘Dječak je imao strašne bolove u trbuhu. Shvatili smo da je jeo bobice u parku…’

Čak 22.000 osnovnoškolaca danas je dobilo besplatnu užinu. Srednjoškolci još uvijek često gladuju, a zbog lošijeg materijalnog statusa – mnogi se među svojim vršnjacima osjećaju nelagodno; 318 osnovnih škola dobilo je 22,5 milijuna kuna, europska sredstva za prehranu učenika koji su socioekonomski zakinutiji.

To je 15 posto od svih osnovnih škola.

“Pokušavamo sve kako bismo osigurali dostojanstveno djetinjstvo svima koji se nalaze u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti”, rekao je ministar socijale Josip Aladrović.

U školama koje nisu obuhvaćene sličnim projektima, srećom rade većinom osjetljivi pedagozi, profesori, ravnatelji. Pa i onom učeniku kojem škola plati ručak, razrednica na stol stavi uplatnicu, a drugi učenici ne moraju vidjeti da je na njoj 0 kuna, piše Dnevnik.hr.

“Jedan dječak je izbivao iz škole jer imao strašne bolove u trbuhu. Shvatili smo da je jeo bobice u parku. Onda smo ga uključivali u našu prehranu pod gratis”, rekao je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko.

“Djeca kradu obroke jedni drugima u školi, mi kao udruga smo uspjele realizirati da oko milijun obroka platimo“, kaže Sanja Bijonda iz humanitarna udruge Portal dobrote.

I dok osnovnoškolcima i pomognu, kaže jedna osječka majka troje djece, srednjoškolac joj gladuje, ali nikom ne kaže…

“Ostane gladan u školi, u osnovnoj ne, srednjoj da, ali izgura se… Ali uspije se sakriti jer djeca su nemilosrda, baš nemilosrdna“, govori mama.

“Mnogo jedinica lokalne samouprave pomaže na svoj način i ovoj skupini koju ste sada nabrojali”, dodaje ministar.

To u prosjeku jedno dijete u svakom razredu, ne bi trebalo biti teret. 

bl

Foto: Pixabay ilustracija