/TUŽNA VIJEST – U 38. godini umro Matija Vukšić, jedan od najistaknutijih mladih redatelja

TUŽNA VIJEST – U 38. godini umro Matija Vukšić, jedan od najistaknutijih mladih redatelja

U Zagrebu je u 38. godini nakon teške bolesti preminuo Matija Vukšić, novinar, scenarist i jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije kojeg ćemo pamtiti po filmovima “Benjamin”, “Irokez”, “Djeca tranzicije” i “Čistačica”.

Matija je rođen 1982. godine u Čakovcu, u Zagrebu je 2005. završio Fakultet političkih znanosti. Kao novinar Hrvatske televizije, Matija Vukšić odmah je zapažen po specifičnom pristupu tzv. običnim životnim temama, zapamćen po nadahnutim, neobičnim reportažama iz inozemstva. 

Režira serijal “Vjetar u kosi”, a još se pamte i njegove emotivne reportaže u gledanoj dnevnoj emisiji HTV-a Hrvatska uživo. U emisiji Paravan, autor je kratkih dokumentarnim filmovima, piše HRT.

U Zagrebu, na Akademiji dramske umjetnosti 2011. stječe titulu magistra filmske i TV režije. Posebnu pozornost privlači nagrađivanim debitantskim studentskim dokumentarcem “Benjamin”, zatim i diplomskim filmom “Irokez”. Zapažen je i njegov prvi dugi dokumentarni film “Djeca tranzicije”.

Svoj prvi kratkometražni igrani film “Goranova ulica”, snima kao dio omnibusa Zagrebačke priče Vol.3. Prije svega volio je snimati filmove po istinitim događajima, pa ne čudi tema njegovog drugog kratkometražnog filma – “Čistačica”.

Smrt je Matiju Vukšića prekinula u trenutku stvaranja debitantskog dugometražnog igranog filma Logor, o zarobljeništvu i tragediji Hrvata u logoru Stajićevo u Vojvodini 1991.

Komemoracija će se održati u ponedjeljak u 19 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, a ispraćaj Matije Vukšića bit će u utorak, u 15 sati i 15 minuta na zagrebačkom Krematoriju.

mšm/hrt

Foto: zff.hr