/Neobična škola u kojoj djeca pletu, kuhaju, ne koriste mobitele i pomažu potrebite

Neobična škola u kojoj djeca pletu, kuhaju, ne koriste mobitele i pomažu potrebite

U Hrvatskoj postoji škola u kojoj učenici, svojom voljom, ne koriste mobitele, ne žvaču žvake, nose školske uniforme, a bave se i tradicijom svojeg kraja. Osnovna škola Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi neobična je iz više razloga, a jedan od njih je i humanitarno djelovanje.

Posebnost ove škole jest i takozvani ‘veseli plac’. Na njemu se prodaje i kupuje sve – od igračaka, društvenih igara pa do nakita. Cijene pristupačne, a plac ima svoju poruku – umjesto da igračke bace u smeće, oni ih prodaju i na taj način pomažu jedni drugima, piše HRT.

Zarada ide u humanitarne svrhe, primjerice za učenike koji nemaju novac ni za jednodnevne izlete. Uz redovitu nastavu imaju na desetke zanimacija pa se ni ne sjete mobitela koji je u školi zabranjen. Rade tradicionalne košare kakve su radile njihove bake, ponuđeni su im i pletenje, tradicionalno bojenje jaja. 

Djeca i kuhaju sa svojim učiteljicama. Iz školskog vrta iskoristili su jabuke pa sada prave jabučni ocat, pripremaju čajeve od komorača. No nešto ipak nemaju. 

“Unatoč svoj potrebnoj dokumentaciji i građevinskim dozvolama ova škola ni nakon 59 godina nema sportsku dvoranu”, rekla je za HRT Sanja Ferkula, ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese. No zato plešu, sviraju i igraju puno zabavnih igara.

mšm/hrt

Foto: os-igkovacic-dugaresa