/Učenici prijete prosvjedom jer su im zabranili mobitele

Učenici prijete prosvjedom jer su im zabranili mobitele

Nakon što je u Francuskoj uvedena zabrana korištenja mobitela u školi, sličan scenarij dogodio se i u Hrvatskoj.  Zabrana je nedavno uvedena u sve osnovne i srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija. Mobiteli se ne smiju koristiti pod nastavom niti pod odmorima, dok ih pod ispitima moraju odložiti na posebno mjesto. Srednjoškolcima Varaždinske županije to se nije svidjelo pa zbog novih pravila učenici nekoliko škola prijete – prosvjedom.

Naime, prošloga je mjeseca Varaždinska županija osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač, dostavila uputu o korištenju mobitela u školama. Uputom je od ravnatelja zatraženo da se pravilnicima o kućnom redu regulira i korištenje mobitela te privatne informatičke opreme u školama. Cilj je regulirati korištenje mobilnih uređaja tijekom nastave tako da se time ni na koji način ne ometa odvijanje nastave.

“Prema naputku poslanom školama, učenici smiju nositi mobitel u školu, ali on ne smije biti aktiviran tijekom nastave. Nije predviđeno aktiviranje mobitela bez nadzora razrednog, odnosno dežurnog nastavnika ili ravnatelja te se mobiteli ne bi smjeli koristiti osim u hitnim slučajevima. Tijekom pismenih provjera znanja, učenici bi bili obvezni odložiti mobitele u za to predviđenu kutiju, poručili su za Srednju.hr iz ureda za odnose s javnošću Varaždinske županije.

Zamjenik župana, Tomislav Paljak, kaže kako se ne radi ni o kakvim zabranama i kako cilj nije ograničavati korištenje modernih tehnologija. Jedina je namjera, tvrdi, uvesti red i jasna pravila.

“Naime, velika većina učenika posjeduje mobilne uređaje, a oni nikako ne smiju biti potencijalno sredstvo ometanja nastave ili odvraćanja pažnje učenika. Smatramo da korištenje mobitela u osnovnim i srednjim školama ne smije biti nekontrolirano te smo zbog toga ravnateljima uputili preporuke na koji način to podrobnije regulirati internim aktima”, navodi Paljak.

Varaždinske učenike koji se neće pridržavati novih pravila očekuju sankcije. Najstroža je mjera privremeno oduzimanje mobitela ili privatne informatičke opreme, koja bi se učenicima vratila uz prisutnost roditelja ili skrbnika. Učenici nekoliko varaždinskih škola uputu Županije smatraju zabranom, a zbog nje najavljuju prosvjed.

“U srijedu se organizira Vijeće učenika svih srednjih škola Varaždinske županije u kojem će se donijeti odluka o pisanju žalbe županu. Ako se žalba ne prihvati, tada krećemo s potpuno legalnim prosvjedom zbog kojeg nijedan učenik neće snositi posljedice, poput neopravdanih sati. Želimo prosvjedovati protiv zabrane ikakvog korištenja mobilnih telefona”, poručila je jedna učenica Gospodarske škole u Varaždinu.

mšm/srednja.hr

Foto: Pixabay