/Učenicima čak 18.000 kuna ako se odluče za deficitarna obrtnička zanimanja

Učenicima čak 18.000 kuna ako se odluče za deficitarna obrtnička zanimanja

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta 25. veljače je uručeno gotovo 100 ugovora u sklopu projekta „Naukovanje za obrtnička zanimanja“, od sveukupno 190 potpora koje se dodjeljuju za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije (ESF). Dio ovog projekta vezan je uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima.

„Mogu već sada najaviti kako 5. ožujka potpisujemo ugovore s više od 3.000 stipendista, a iznos stipendija od iduće školske godine podižemo s 9.000 kuna na 18.000 kuna. Uz to, porasti će i potpore tvrtkama koje se odluče na korištenje ove mjere, kao i naknade za mentore“, naglasio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ovaj projekt jedna je od dvije aktivnosti koje već treću godinu zaredom provodi Ministarstvo, unutar šireg projekta Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja, čija je ukupna vrijednost 67,8 milijuna kuna.

Ugovore je svim prisutnim poduzetnicima i obrtnicima uručio ministar Horvat, zajedno sa svojim suradnicima, državnim tajnikom Mariom Antonićem i pomoćnicom Anom Mandac. Iznos potpore koja se ostvaruje putem ovog projekta kreće se od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, a pomoću dobivenih sredstava sufinancira se 80 posto iznosa za nagrade koju su gospodarski subjekti obvezni isplaćivati učenicima za vrijeme provedeno na naukovanju, kao i nagrade mentoru koje se kreću do maksimalnih 75 tisuća kuna.

Dodjela ugovora (mingo.hr)

„Ovo je treća godina zaredom da provodimo ovaj projekt, što prije svega pokazuje kontinuitet politike koja se pokazala dobrom i koja nailazi na sve veće odobravanje poduzetnika i obrtnika, što me osobito veseli jer to znači da je mjera pogođena. Jedino ćemo takvom suradnjom države i realnog poduzetničkog sektora, te paralelnim uključivanjem akademske zajednice, moći odgovoriti na sve zahtjevnije izazove tržišta rada“, rekao je tom prilikom ministar Horvat, istaknuvši kako će se za 2018. godinu dodijeliti rekordan broj potpora, gotovo dvostruko više nego u prethodne dvije godine.

Naime, u 2016. godini Ministarstvo je dodijelio 34 potpore u iznosu od 2,1 milijuna kuna, godinu kasnije 98 potpora u iznosu 5,5 milijuna, dok je ta brojka za 2018. godinu narasla na 10,5 milijuna kuna i 190 potpora.

„Dolaskom na čelo ovog ministarstva, jedan od glavnih zadataka mene kao ministra i mojih suradnika bio je pronaći način kako osigurati financijska sredstva za sve one projekte koji administrativno zadovoljavaju uvjete natječaja, kako za ovaj, tako i za sve ostale natječaje, naročito za one koje financiramo EU sredstvima“, napomenuo je ministar te zahvalio svim korisnicima potpore što na taj način doprinose obrazovanju mladih i stvaranju potrebnih kadrova za tržište rada.

„Bez vas, poduzetnika i obrtnika koji aktivno sudjelujete u obrazovanju mladih naraštaja po modelu naukovanja, gdje učenici većinu obrazovanja provode u gospodarstvu i na neposredan način stječu znanja i vještine koje su im potrebne za samostalan rad u određenom zanimanju, nema kvalitetnog strukovnog obrazovanja“, zaključio je ministar Horvat”, priopćili su iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

mšm

Foto: Pixabay