/Savez mladih: Nismo se predali apatiji i podigli sidro!

Savez mladih: Nismo se predali apatiji i podigli sidro!

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava novi je projekt Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se u Šibeniku od 21. do 26. kolovoza. Namijenjena je mladima od 18. do 30. godine i prva je ljetna škola za mlade na takvu temu u Republici Hrvatskoj u organizaciji ove udruge. Više o samom programu, posebnostima škole i svemu što mlade očekuje u Šibeniku upitali smo Luku Poslona, voditelja projekta.

„Program koji smo osmislili u suradnji s predavačima iz različitih znanstvenih polja je glavni razlog zašto se ovo ljeto isplati biti u Šibeniku. Osim interdisciplinarne note, pripremljene debate na teme zamjenskog majčinstva, medicinski pomognute oplodnje i prekida trudnoće pomoći će mladima razviti kritički aparat i potaknuti ih na dublje promišljanje ovih tema“, ističe glavne posebnosti škole Luka Poslon.

Osim profesionalnog razvoja, dodaje, žele mladima pružiti priliku i za osobni razvoj.

„Zbog toga smo u programu predvidjeli vrijeme za kulturne manifestacije i druženja u prijateljskoj atmosferi. U tome nam, naravno, pomaže i ponuda grada Šibenika.“

Na upit kako su došli na ideju za projekt, Luka odgovara:

„Ideja o ljetnoj školi se rodila unutar udruge Svjetski savez mladih Hrvatska, točnije unutar Bioetičkog tima. Kroz niz projekata i aktivnosti vezanih za bioetiku i ljudska prava prepoznali smo kako postoji veća potreba za edukacijskim programima tijekom ljeta. Kako se Svjetski savez mladih dulje vrijeme bavi temama koje obuhvaćaju početak života sada smo se upustili u veći edukacijski projekt za mlade i nismo požalili“.

Iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska su i više nego zadovoljni odazivom, a primili su 34 mlade osobe.

„U manje od 15 dana primili smo više od 50 kvalitetnih prijava. To je potvrda kako se mladi u Hrvatskoj nisu predali apatiji i podigli sidro. Dapače, čak i ljeti žele ulagati u svoj profesionalni razvoj i traže sadržaj koji će im u tome pomoći“, naglašava Luka.

Zbog organizacijskih razloga, dodaje, nažalost nisu mogli primiti sve prijavljene, no nadaju se kako će se iduće godine taj broj povećati.

Šibenik kao idealna lokacija

„Svi predavači imaju dugogodišnje iskustvo u nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti ili dolaze kao predstavnici nacionalnih i europskih politika. Osim toga, ponosni smo što ljetna škola okuplja stručnjake iz različitih područja i znanstvenih disciplina kao što su: pravo, medicina, biologija, filozofija, politologija“, napominje Luka.

Osim dugogodišnjeg iskustva, dodaje, svi predavači su posebno kvalitetni u prijenosu znanja i vještina.

„Voljeli bismo istaknuti Dana Đakovića, doktoranda na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, te Moranu Brkljačić, docenticu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.“

Na upit zašto su odabrali upravo Šibenik kao lokaciju, Luka odgovara:

„Šibenik je, uz druge gradove Jadranske obale koji su bogati prirodnim ljepotama, ove godine zaslužio biti domaćin i zbog izvrsne ponude. U edukacijskom kompleksu, koji je izdvojen iz centra grada, zadovoljene su sve naše tehničke potrebe kao i prostor za predavanja, rasprave, debate, druženja, noćenja i sve obroke. Za provedbu ovakvih programa uz tehničke uvjete, potrebno je imati određen mir iz kojeg je moguće stvoriti pozitivna radna atmosfera, a to smo pronašli upravo u Šibeniku.“

Dodatna motivacija i izazov za odabir Šibenika, dodaje, su što grad još nije prepoznatljiv za ovakvu vrstu sadržaja, a ima sve preduvjete i za veće međunarodne događaje.

Iako još ne razmišljaju o idućem ljetu, u planu im je nastaviti s ovim projektom.

„Trenutno smo usredotočeni na realizaciju projekta ovog ljeta. Ako sve prođe kako smo planirali, voljeli bismo organizirati projekt iduće ljeto“, zaključio je voditelj projekta Luka Poslon.

Više o školi i programu pogledajte OVDJE.

Maja Šubarić Mahmuljin