/UNICEF podsjeća na potrebe naših najmanjih s poteškoćama u razvoju

UNICEF podsjeća na potrebe naših najmanjih s poteškoćama u razvoju

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom UNICEF podsjeća na potrebe najmlađe djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji te poziva građane i tvrtke da podrže programe koji se provode s ciljem poboljšanja uvjeta života i razvoja djece s teškoćama u Hrvatskoj.

Prema UNICEF-ovom istraživanju o stanju rane intervencije u djetinjstvu procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi više od 24 tisuće djece u dobi do pet godina koja su potencijalni primatelji usluga rane intervencije, ali samo jedno od osmero djece koristi te usluge. Za 85 posto obitelji usluge rane intervencije su predaleko od njihovog doma, a u sedam županija ne postoji niti jedan program rane intervencije, o čemu smo već pisali.

Zahvaljujući donacijama tvrtki i građana, UNICEF u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i partnerima, kontinuirano ulaže u važne projekte za unaprjeđenje kvalitete života djece s teškoćama i njihovo što uspješnije uključivanje u život zajednice.

U program “Komunikacija za svako dijete”, pokrenut 2019. i vrijedan 1,5 milijuna kuna, uključeno je više od 600 djece s komunikacijskim teškoćama. Educirano je 310 stručnjaka iz 106 ustanova, osigurana je asistivna tehnologija, računalna oprema i 100 tablet računala vrijednih gotovo 600.000 kuna, a mobilna aplikacija Cboard, koja pretvara tekst u govor i olakšava komunikaciju s pomoću simbola, prevedena je i prilagođena hrvatskom jeziku.

Usluge rane intervencije presudne su za razvoj djece s teškoćama i započinju u najranijim počecima djetetova života. Kako bi osigurao najbolji mogući početak života za novorođene djevojčice i dječake, UNICEF je opremio odjele intenzivnog neonatalnog liječenja i unaprijedio uvjete u  nacionalnim rodilištima u Hrvatskoj. Banci humanog mlijeka, koja djeluje pri KBC-u Zagreb, UNICEF je uručio posebno opremljeno vozilo s hladnjačom vrijedno 207.000 kuna koje omogućuje bolji pristup doniranom humanom mlijeku za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake na jedinicama intenzivne neonatalne skrbi.

Kako bi pružio podršku roditeljima djece s teškoćama i odgovorio na specifične potrebe i interese roditelja djece s teškoćama u razvoju, u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”, UNICEF je pokrenuo radionice “Rastimo zajedno plus”. Radionice se održavaju u 79 vrtića, udruga i obiteljskih centara pri centrima za socijalnu skrb diljem Hrvatske.

Ove je godine pandemija dodatno otežala pristup uslugama rane intervencije djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.  Stoga je UNICEF u suradnji s MURID-om pokrenuo projekt stručne podrške na daljinu (teleintervencije) kako bi obitelji djece s teškoćama dobile pravovremenu i kvalitetnu podršku u uvjetima kada nije moguć izravan kontakt sa stručnjacima. S edukacijom su krenula 804 stručnjaka, a do sada je 501 stručnjak završio edukaciju u cijelosti.

UNICEF je ove godine pokrenuo nacionalnu kampanju za podršku djeci s teškoćama “Pretvorimo teškoće u mogućnosti” koja je započela humanitarnom utrkom Mliječna staza na kojoj je prikupljeno 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih soba i edukaciju stručnjaka senzorne terapije.

Trenutno je u tijeku UNICEF-ova kampanja  kojom se prikupljaju sredstva za podršku uspostavi sustava stručne podrške na daljinu za djecu s teškoćama, daljnju nabavu opreme za terapiju senzorne integracije i didaktičke opreme za ustanove diljem Hrvatske te za edukaciju stručnjaka koji pružaju podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima. 

Svi koji se žele uključiti i podržati UNICEF-ovu kampanju, mogu donirati  putem web straniceili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524, poziv na broj 20462-989 .

bkk

Foto: UNICEF Hrvatska