/Uskoro kreće treća po redu korona školska godina; evo što kažu ravnatelji

Uskoro kreće treća po redu korona školska godina; evo što kažu ravnatelji

Treća po redu korona školska godina samo što nije počela. Nove mjere znače i nešto normalniji povratak u školske klupe za djecu, učitelje i njihove roditelje. No što dozvoljeno miješanje učenika iz različitih razreda znači za ravnatelje, koje mjere ostaju i koje probleme još treba riješiti?

Devet dana do početka nove školske godine, s novim relaksiranim mjerama krenule su i pripreme. 

“Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine. Različiti ulazi za različite razrede, različiti termini ulaska u školu, odmori u različitim terminima. Sve na tragu onoga od prošle godine, poštujući sve novo doneseno”, kaže ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu Slaven Staklenac za RTL.

Tradicionalne priredbe za prvašiće ni ove godine neće biti.

“U vanjskom paviljonu u dvorištu naše škole napravit ćemo nekakav prigodni program pa ćemo tako dočekati naše nove učenike”, govori Staklenac.

Dopušteno je miješanje učenika različitih razreda, u učionice se vraćaju dopunska i dodatna nastava, kao i nastava izbornih predmeta. To je posebno važno za praktičnu nastavu u strukovnim školama. I dalje ostaje problem broja spremačica i vremena za čišćenje i dezinficiranje prostora. 

Uvođenje Covid-potvrda?

“Ukoliko opet budemo imali mogućnost da nastavni sat traje 40 minuta to će biti bolje jer će ostati vremena za pauzu za čišćenje za škole koje rade u dvije smjene, a kojih u Hrvatskoj ima dosta. Ako to neće biti odobreno to će biti još jedna nova organizacijska prepreka”, poručuje predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Epidemioloških mjera se moraju pridržavati i škole i vrtići. 

Pedagoška godina u vrtićima počinje idući tjedan, bit će moguće sportske aktivnosti i učenje stranih jezika, a i moći će korstiti puno više opreme za rad s djecom.

“Moći će u nekom ograničenom broju djeca na jutarnjem sakupljanju biti zajedno. Prilagodba će ići na jednak način kao i prošle godine, roditelji će moći biti s djecom unutar skupine po 15 minuta. Nama se to pokazao kao dobar model i nismo imali problema”, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbik u Zagrebu Davorka Crnković.

bkk

Foto: Unsplash