/Vatrene Hrvatice zarazile Ruse da navijaju za nas

Vatrene Hrvatice zarazile Ruse da navijaju za nas

Nogometna groznica „trese“ Hrvatsku već gotovo mjesec dana, a uspjesi naših Vatrenih koji su se plasirali u polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji zadivili su svijet. Hrvati su ispunjeni ponosom i to ističu na svakom koraku- kockice se nalaze posvuda. Djeca, roditelji, mladi i stari nose dresove naše reprezentacije, auti su ukrašeni kockastim zastavama, dućani su puni navijačih rekvizita, a trgovi i kafići prepuni navijača…Vatreni podršku dobivaju i na tribinama. Unatoč velikim troškovima puta, mnogi su se Hrvati odlučili otputovati u Rusiju i biti dio ovog čudesnog povijesnog uspjeha. Među njima su i dvije strastvene navijačice – Jelena Jurišić, profesorica na odjelu za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Ivona Žužul, mlada stomatologica iz Zagreba. Dok je jedna već od kvalifikacija planirala putovanje, druga je na put otišla spontano, ponesena dobrim rezultatima Vatrenih. Uoči današnje utakmice s Engleskom u kojoj ćemo se boriti za finale, donosimo njihove priče. Pozadine su im sasvim drugačije, ali ono što im je zajedničko jest ljubav prema nogometu i dobra atmosfera koja ih je dočekala u Rusiji…

„Dugo sam štedjela za Rusiju“

Profesorica Jelena Jurišić stručnjakinja je za Rusiju u kojoj studirala, radila i provela mnogo godina. Upravo je nostalgija bila ta koja ju je potaknula da o odlasku na Svjetsko prvenstvo počne razmišljati mnogo prije ove groznice oko Vatrenih.

„Kada su počele kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo odlučila sam da moram otići na jednu utakmicu naše reprezentacije i tada sam počela štedjeti kako bih mogla ostvariti svoju želju. Razlozi su bili kako navijački, tako i nostalgično, jednostavno sam morala biti za vrijeme prvenstva u Rusiji u kojoj sam živjela 10 godina, vlastitim očima vidjeti kako su se pripremili i doživjeti atmosferu“, otkrila nam je ova popularna profesorica i politička analitičarka.

Na upit kako to da se baš odlučila za utakmicu Hrvatska- Island, spremno nam je odgovorila:

„Dvoumila sam se između utakmica s Argentinom i Islandom, a za Rostov na Donu sam se odlučila jer tamo nikad nisam bila, za razliku od Nižnjeg Novgoroda i Kalinjingrada.“

Profesorica Jurišić je podrijetlom iz Splita, pa ne čudi da je veliki nogometni fan i navijačica ‘bilih’.

„Postala sam novinarka zbog nogometa ili još točnije Hajduka čiji sam strastveni navijač, kao i naše reprezentacije. A prve novinarske tekstove pisala sam za ruski dnevni list Sport-express. Sjećam se kako sam ih početkom 90-ih zarazila da navijaju za našu reprezentaciju, a i danas su nam jako skloni.“

Na utakmicu Hrvatska-Island krenula je u vlastitoj organizaciji, a pri tome je uštedjela na putnim troškovima jer nije išla direktnim letom za Rostov.

„Letjela sam redovnim linijama preko Istanbula i čitav put me došao jeftinije nego što je koštala samo jedna karta za čarter letove iz Zagreba za Rostov. Ipak sam u malo povoljnijem položaju od većine naših navijača, tečno govorim ruski i dobro poznajem Rusiju, a i imam prijatelje koji me uvijek mogu dobro savjetovati ili priskočiti u pomoć. Tako je bilo i ovog puta, rodbina prijatelja me dočekala, vodila u razgledanje grada i ugostila.“

 

Utakmicu pratila s Ruskinjama i Sirijcem

Atmosferu u Rostovu još će dugo pamtiti, a kako je sve izgledalo slikovito nam je opisala:

„Doputovala sam dan uoči naše utakmice, a tog popodneva Rusija je igrala posljednje kolo u svojoj skupini. Tako da se atmosfera u gradu zagrijavala od jutra. Morala sam je sama doživjeti pa sam susret Rusije i Urugvaja odgledala u službenoj Fan zoni s još, po mojoj procjeni, oko 20.000 gledatelja, većinom Rusa. Navijalo se od prve do posljednje minute, atmosferu su podgrijavali glazbeni sastavi i animatori, a sreću zbog prolaska domaćina u osminu finala nije mogao pokvariti ni njihov poraz od 3:0“, ispričala nam je.

Tu je večer u centru grada još uvijek bilo više meksičkih, nego naših ili islandskih navijača, dodala je profesorica. No, situacija se ipak promijenila već idućeg jutra.

„Po gradskim trgovima i ulicama bio je otprilike podjednak broj hrvatskih i islandskih navijača, mi smo čak dominirali prostorom pred Fan zonom, prvenstveno pjesmom i navijanjem, ali na stadionu smo bili u velikoj manjini.“

Sam doživljaj utakmice za nju je bio posebno iskustvo, kao i brojna stara i nova poznanstva koja su je dočekala u Rusiji.

„Upoznala sam jednog našeg čovjeka iz Kanade i njegovog sina, ali još važnije u zračnoj luci u Istanbulu sam srela svoje susjede, pa smo se zajedno uputili do smještaja u Rostovu. Na dan utakmice srela sam ih pred Fan zonom, kao i jednog svog kolegu sa suprugom, s kojima sam provela poslijepodne te smo zajedno otišli na utakmicu“, rekla je prof. Jurišić i dodala kako na stadionu pored nje nije bilo Hrvata, ali se zato družila i naslikavala s Ruskinjama, Francuzima i jednim Sirijcem.

Na upit ide li u Moskvu na polufinale, odgovorila je:

„Na polufinale neću ići. Gledanje jedne utakmice uživo me za sada zadovoljava. No, ukoliko Vatreni uđu u finale bojim se da neću moći odoljeti“ ,za kraj je sa smiješkom poručila Jelena Jurišić.

S Predsjednicom na letu; pjesma nije prestajala

No, na polufinale upravo kreće Ivona Žužul (31), kojoj će ovo biti već druga utakmica koju prati uživo na stadionu. Prvo je otputovala u Sochi kako bi bila dio povijesne utakmice Hrvatska-Rusija.

„Otišla sam u Rusiju sasvim spontano. Ponijela me dobra atmosfera, super rezultati Vatrenih i dobra ekipa. Putovala sam s avionom iz Zagreba, a put me koštao puno!“, rekla nam je Ivona koja nije htjela otkriti o kojem je točno iznosu riječ.

Ivona je imala tu čast da je s njom u putovala i predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović o kojoj ima samo riječi hvale.

„Naša Predsjednica bila je s nama u avionu kao jedan od nas. Potpuno opuštena, pristupačna i nasmijana bila je spremna pričati s bilo kime od nas. Jedan od ljepših dana za našu malu Hrvatsku. Mala zemlja i veliki snovi!“

Atmosferu u Sochiju opisuje kao super prijateljsku, a dodaje i to kako su se svi htjeli slikati s Hrvaticama u kockastim dresovima.

„Kockice su raspametile čitav svijet. Atmosfera na stadionu je bila savršena, svi smo disali kao jedno. Od aviona, autobusa i stadiona pjesma nije prestajala. Dosta je mojih prijatelja bilo tamo i ljudi se spontano druže i upoznaju.“

Upravo zbog odlične atmosfere odlučila se opet uputiti na Svjetsko prvenstvo i bodriti naše u Moskvi, a vjere u pobjedu joj ne nedostaje.

„Idem sutra na polufinale u Moskvu i mislim da mi to možemo, ovo se ne događa svaki dan. Imamo super ekipu, izbornika, imali smo i malo sreće i malo nam nedostaje do najveće utakmice na prvenstvu“, zaključila je Ivona Žužul.

Maja Šubarić Mahmuljin