/‘VELIKA PROMJENA’ Prijave prosvjetnoj inspekciji više neće moći biti anonimne

‘VELIKA PROMJENA’ Prijave prosvjetnoj inspekciji više neće moći biti anonimne

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predložilo je izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji s ciljem, kako navode, zaštite prosvjetnih radnika i školskih ustanova od neutemeljenih i proizvoljnih prijava, piše Dnevnik.hr.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja izvijestili su da su danas u proceduru upućene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Jedna je od izmjena i to da svaka predstavka koju će prosvjetna inspekcija razmatrati, uz upozoravanja na nepravilnosti u radu škole, mora sadržavati i ime i prezime prijavitelja. Druga izmjena odnosi se na zajamčenu anonimnost prijavitelja prema trećoj strani. To znači da će inspektor morati znati tko je prijavitelj, ali onaj tko je prijavljen niti itko drugi neće biti upoznati s tim tko je prijavio nepravilnosti.

Izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima se ukidaju anonimne prijave donesene su kako bi svi građani ostvarili svoja zakonska prava, ali i kako bi prosvjetni radnici, odnosno školske ustanove koje podliježu nadzoru, bili zaštićeni od proizvoljnih ili neutemeljenih prijava.

U posljednjih pet godina zabilježeno je 11.367 prijava, od kojih je 23,15 posto bilo anonimno. Namjera je ovim izmjenama spriječiti zlouporabu instrumenta prijave prosvjetnoj inspekciji.

Iz Ministarstva ističu da je riječ o minimalnim izmjenama koje su “hitne i nužne”. Najavljuju izmjene cjelovitog paketa zakona tijekom iduće godine, a među kojima su i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o stručno-pedagoškom nadzoru te novi Zakon o prosvjetnoj inspekciji. U javno savjetovanje izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji bit će upućene nakon suglasnosti Ureda za zakonodavstvo Vlade RH. 

bl

Foto: Unsplash