/‘VIDIM DOBRO, A TI?’ Sve više mladih ima problema s vidom pa su srednjoškolci iz Splita pokrenuli zanimljiv projekt

‘VIDIM DOBRO, A TI?’ Sve više mladih ima problema s vidom pa su srednjoškolci iz Splita pokrenuli zanimljiv projekt

Projekt Obrtničke škole iz Splita “Vidim dobro, a ti?” bavi se promocijom očuvanja i brige za zdravlje očiju te edukacijom srednjoškolaca o ispravnom korištenju očnih pomagala.

Obzirom na sve veću upotrebu pametnih telefona, računala, tableta i slično u svakodnevnim životima mladih ljudi, uzimajući u obzir i situaciju s bolesti Covid-19, ali i načinu života općenito, primijetili su kako veliki broj učenika ima problema s vidom. Problemi se manifestiraju u širokom rasponu, od najblažih kao što je peckanje i crvenilo u očima, pa do ozbiljnih poremećaja vida. Osim toga, mnogi učenici, iako su im prepisane naočale, često ih ne nose jer smatraju da im narušavaju izgled.

Provodeći ovaj projekt žele osvijestiti učenike na važnost redovite kontrole vidne oštrine, te brige o očima općenito, educirajući ih o ispravnoj zaštiti očiju pravilnim odabirom naočalnih leća (filteri, zaštitni slojevi i boje leća), kao i važnosti nošenja sunčanih i dioptrijskih naočala.

U sklopu projekta provode istraživanje o njihovim navikama (odlasci kod oftalmologa, optometrista i slično), korištenju očnih pomagala kako bi uvidjeli stvarnu situaciju kod učenika u splitskim srednjim školama.

Učenici Obrtničke škole tehničar za očnu optiku provjeravaju vidnu oštrinu na aparatu Visio test tvrtke Essilor i prezentiraju svojim vršnjacima kako se treba brinuti o zdravlju očiju. Kao dobri domaćini pokazali su se učenici 1. gimnazije, 4. gimnazije Marko Marulić, 5. gimnazija Vladimir Nazor i Turističko-ugostiteljske škole gdje su provedene edukacije u trećim i četvrtim razredima. Učenici su dobili informaciju o svojoj vidnoj oštrini i savjete kako poboljšati svoju kvalitetu vida.

Obzirom na odličan odaziv planiraju projekt nastaviti kako bi uključili i učenike osnovnih škola na splitskom području.

Sredstva za projekt “Vidim dobro, a ti?” osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 19.800,00 kuna.

mšm

Foto: Obrtnička škola iz Splita