/Vlada odlučila o prijevozu otočke djece s teškoćama, no ‘Brački pupoljci’ smatraju rješenje polovičnim

Vlada odlučila o prijevozu otočke djece s teškoćama, no ‘Brački pupoljci’ smatraju rješenje polovičnim

Otočkoj djeci s teškoćama u razvoju terapije su nužne, ali prijevoz trajektom na njih nije besplatan, unatoč brojnim obećanjima političara. Zakon nije izmjenjen, nego je na današnjoj sjednici Vlade donesen zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom. To rješenje iz Udruge ‘Brački pupoljci’ ocjenjuju polovičnim i privremenim.

Udruga ‘Brački pupoljci’ već se 10 godina bori za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno. Iz tog su razloga protekle subote održali i prosvjed.

Umjesto izmjene zakona kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz djece s teškoćama u razvoju na terapije, Vlada je danas donijela i zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom.

Kako piše, Tportal.hr, besplatan prijevoz trebao bi se osigurati za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, te osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, uključujući i osobna vozila kojima se sve navedene osobe prevoze te njihovog pratitelja. Uz to, osigurat će se besplatan prijevoz i za djecu s teškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku te njihovom pratitelju.

Traži se hitna izmjena Zakona

Iz Udruge ‘Brački pupoljci’ koja se već 10 godina bori za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, a kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno, ovo rješenje smatraju polovičnim, prenosi Srednja.hr.

„Ocjenjujemo polovičnim i privremenim rješenje ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da se besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osigura Vladinim „Zaključkom o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom“ na današnjoj sjednici i to do donošenja cjelovitih izmjena Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometu. Jedino dugoročno kvalitetno rješenje bilo bi da se odmah i po hitnoj proceduri izmijeni taj jedan jedini članak 47. navedenog Zakona kojim bi se ovo pravo lako omogućilo.

Neovisno o tome što će se Vladinim zaključkom osigurati besplatan trajektni prijevoz, i dalje ćemo pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po ovome pitanju te inzistirati na implementaciji naših zahtjeva u cjelovite izmjene Zakona kako dostojanstven život i odlasci otočke djece s teškoćama u razvoju na terapije na kopno više nikad ne bi došli u pitanje. Jednako tako, pazit ćemo da se odluke iz ovog Zaključka uistinu i provode u praksi. Sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju ne smije ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, a to se isključivo može jamčiti slovom zakona. Dobro smo zapamtili obećanja i rokove izrečene od strane vladajućih kako će taj ‘novi’ Zakon ići u javno savjetovanje ovoga ljeta te u saborsku proceduru najkasnije u listopadu. Zahtijevamo od ministra Butkovića i čitave Vlade Republike Hrvatske da se toga i drže“, poručili su iz Udruge ‘Brački pupoljci’.

mšm/tportal/srednja.hr

Foto: FB/Udruga ‘Brački pupoljci’