/‘ZA BUDUĆE STUDENTE’ Poznat datum prijemnog za popularnu logopediju, upisna kvota smanjena s 80 na 50 mjesta

‘ZA BUDUĆE STUDENTE’ Poznat datum prijemnog za popularnu logopediju, upisna kvota smanjena s 80 na 50 mjesta

Najpoželjniji studij među maturantima i ove je godine logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. S prošlogodišnjih 80, upisna kvota za ovu godinu smanjena je na 50 mjesta, dok se ovaj studij nalazi na popisu željenih za preko tisuću maturanata. No, da bi ga upisali, uvjet je polaganje prijemnog testiranja koje se sastoji od procjena jezično-govorno-glasovnog statusa. I za studij rehabilitacije te studij socijalne pedagogije potrebno je proći kroz prijemno testiranje. Važna radnja koju maturanti moraju obaviti uz prijavu putem Postani student je i prijava koju maturanti šalju poštom.

Dodatne provjere i provjere preduvjeta za upis studija ERF-a, a tako i popularne logopedije, održavat će se od 5. do 9. srpnja, prema rasporedu koji će biti dostupan na mrežnoj stranici fakulteta koji će biti dostupan 16. lipnja. Ipak, s fakulteta napominju kako zadržavaju pravo promjene ovih datuma zbog epidemiološke situacije, piše Srednja.hr.

Maturanti koji žele upisati popularnu logopediju ili neki drugi studij ERF-a, u sustavu Postani student studije tog fakulteta u sustavu Postani student moraju prijaviti najkasnije do 28. svibnja. Uz prijavu studija na Postani student treba poslati i Prijavu za dodatnu provjeru preduvjeta za odabrani studij, isključivo preporučenom poštom do 28. svibnja. Obrasci za prijavu nalaze se ovdje. Na istoj poveznici maturanti mogu preuzeti i obrazac potvrde nadležnog liječnika školske medicine o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za upis studija.

Upis logopedije

A zdravstvene i psihofizičke sposobnosti za upis studija te prijemni, koji se sastoji od procjene jezično-govorno-glasovnog statusa, isključujući su faktori za upis studija logopedije na ERF-u. Nepovoljna procjena jezično-govorno-glasovnog statusa isključit će pristupnika iz daljnjeg postupka.

Procjena jezično-govorno-glasovnog statusa (intervju) uključuje kratki inicirani razgovor pristupnika s dva člana povjerenstva, čitanje teksta te po potrebi, specifičnu provjeru osobitosti govornog mehanizma i izgovornih obrazaca. Za procjenu nije potrebna nikakva posebna priprema niti ona može utjecati na rezultate jer se vrednuje skup obilježja jezično-govorno-glasovnog statusa koja se stječu od rane predškolske i tijekom školske dobi. Ishod procjene može biti prolazni status ili nepovoljna procjena, odnosno isključivanje iz daljnjeg postupka. Isključujući čimbenici odnose se na odstupanja poput: oštećenja sluha, poremećaja izgovora koji su auditivno i/ili vizualno uočljivi i narušavaju izgovor ili su posljedica strukturalnih promjena u građi i pokretljivosti artikulatora, odstupanja u ritmu i tempu govora, odstupanja u kvaliteti glasa, u tehnici čitanja, stoji u opisu ovog dodatnog kriterija za upis logopedije.

Upis rehabilitacije

Kada je riječ o studiju rehabilitacije na istom fakultetu, dodatni test za upis uključuje provjeru funkcionalnih sposobnosti i vještina potrebnih za studij, koja je isključujući kriterij. Još jedan kriterij za upis rehabilitacije je usmena procjena informiranosti, sklonosti  motivacije za studij, koja donosi do 120 bodova.

Upis socijalne pedagogije

Prijemni za upis studija socijalne pedagogije na ERF-u čini usmena procjena informiranosti, sklonosti i motivacije za studij, koja donosi do 120 bodova. I ovdje je, kao i na logopediji, potrebna potvrda liječnika školske medicine o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij. Nezadovoljavanje tog zdravstvenog preduvjeta isključujući je kriteriji.

Detaljnije o upisima na pojedine smjerove pročitajte na portalu Srednja.hr.

bl

Foto: Unsplash