/‘ZABRINJAVAJUĆE’ Jeste li znali da je 90 posto maloljetnih učenika barem jednom probalo alkohol?

‘ZABRINJAVAJUĆE’ Jeste li znali da je 90 posto maloljetnih učenika barem jednom probalo alkohol?

Prema podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019., Hrvatska je iznad prosjeka, piše portal Roditelji.hr.

Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuli su edukativnu kampanju ‘Nisam ti rekla’ s ciljem edukacije mladih o štetnosti pijenja alkohola. Kampanja ‘Nisam ti rekla’ inspirirana je istoimenim romanom za mlade autorice Rosie Kugli, u kojem ona jezikom mladih opisuje izazove i probleme odrastanja te ukazuje na štetnost konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava u toj osjetljivoj dobi.

Kampanja je započela okruglim stolom na kojem su stručnjaci poslali snažnu poruku roditeljima, nastavnicima i široj javnosti o potrebi za zajedničkim djelovanjem te sprječavanjem prodaje i posluživanja alkoholnih pića maloljetnicima.

‘Edukativnu kampanju započinjemo neposredno prije proslave kraja školske godine koju brojni učenici osnovnih i srednjih škola samostalno organiziraju na različitim mjestima u Zagrebu i diljem Hrvatske po uzoru na norijadu. Tom prilikom Gradski ured za zdravstvo koordinira aktivnosti s Hitnom medicinskom pomoći, Gradskim društvom Crvenog križa i Policijskom upravom zagrebačkom u nastojanju da smanji štetne posljedice zlouporabe alkohola kod mladih’, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, pijenje alkohola ostaje uvelike zastupljeno ponašanje među adolescentima u Europi, uz prosječno više od 79 % učenika koji su pili alkohol u životu. Iako je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju da su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka.

‘Zabrinjavaju nas brojke koje govore da je 90 posto učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol te da je 58 posto učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55 posto u 2015. Zatim, 42 posto učenika u Hrvatskoj popilo je barem jednu čašu alkohola sa 13 godina ili ranije, a njih 8,1 posto opilo se sa 13 godina ili ranije, te je Hrvatska po oba pokazatelja iznad ESPAD prosjeka.

Alkohol je najlakše dostupno sredstvo ovisnosti prema percepciji učenika u Hrvatskoj, čak 87 posto učenika u Hrvatskoj izjavilo je da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan”, izjavio je dr. sc. Ivan Ćelić, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga.

bl

Foto: Pixabay ilustracija