/‘ZABRINJAVAJUĆI PODACI’ Više od polovice mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske

‘ZABRINJAVAJUĆI PODACI’ Više od polovice mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske

Od ulaska u EU, Hrvatsku je napustilo 250 tisuća građana. Većinom su to mladi, radno sposobni koji traže bolje uvjete za život. Prema rezultatima istraživanja projekta “Migracijski izazovi – jučer, danas, sutra” čak 73 posto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje.

Nikola je jedan od 250 tisuća Hrvata, koji su od 2013., otišli trbuhom za kruhom u drugu zemlju. Ali, brzo se vratio. “To nije baš život za mlade, to je rad, rad, rad i to je to, znači nećeš ništa proživjeti praktički, samo ćeš raditi”, kaže Nikola iz Pule.

Istraživanja su pokazala da čak 73 posto mladih od 21- 40 godina želi napustiti Hrvatsku, izvještava HRT. Ova srednjoškolka se još dvoumi.

“Voljela bih otići iz Hrvatske. Ne znam, nekako mislim da je izvan Hrvatske veća vjerojatnost za uspjeh”, kaže učenica iz Pule.

I bolje stanje u društvu – misli čak 96 posto ispitanika.

“Faktori kao što su visina plaće, mogućnost napredovanja na poslu su sekundarni, odnosno primarni su zapravo koje su reforme potrebne našem društvu kao što su mirovinskog sustava, zdravstva i gospodarstva”, kaže Toni Žgomba, projektni asistent.

Jer i mladi razmišljaju o tome hoće li imati mirovinu, koja je sad nedovoljna za dostojanstven život.

Da se više ne bi moralo “u svijet”, važne su reforme društva.

“Plan je napraviti znanstvena istraživanja na temelju kojih će se kreirati politike koje će se priložiti Vladi RH u vidu nekakvih mjera i reformi koje bi bile poželjne da se usvoje kako bi se spriječilo daljnje iseljavanje” , kaže Kristina Rabar, voditeljica projekta “MI – jučer, danas, sutra”.

bl

Foto: Unsplash ilustracija