/Zagreb je prije točno godinu dana pogodio razorni potres, posljedice vidljive i danas, obnova još nije krenula

Zagreb je prije točno godinu dana pogodio razorni potres, posljedice vidljive i danas, obnova još nije krenula

Zagreb je prije točno godinu dana u ožujku, u jeku epidemije dotad nepoznatog korona virusa, pogodio snažan potres magnitude 5,5. 

Prvi od niza potresa je zabilježen u 6.24, a epicentar je bio kod Markuševca kod Zagreba. Uskoro su slijedila još dva snažnija potresa. U potresu je teško oštećeno središte grada, ali i prigradska naselja. Oštećenja su zabilježena u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Nažalost, jedna osoba je smrtno stradala, a 27 ih je ozlijeđeno. Odmah nakon potresa, prvi na teren izlaze vatrogasci, a na ulice je izašla i vojska koja je pomogla u raščišćavanju grada.

Zvjezdana Balogović/Unsplash

Srušene zgrade, oštećene bolnice, crkve, uništeni automobili…, samo su neke od scena koje stanovnici Zagreba neće zaboraviti. Mnogi su u šoku istrčali van što su prije mogli, na čistine, parkove, sjeli u automobile i odvezli se dalje od građevina. Iz studentskog doma Cvjetno naselje iseljeno je 250 studenata, a tamo su ubrzo smješteni oni građani kojima su oštećeni stanovi i kuće.

Jedna od najupečatljivijih scena zasigurno su rodilje iz Petrove, s novorođenim bebama u naručju, na hladnoći. U pomoć su im pristigli Bad Blue Boysi. 

Scene su to koje se ne zaboravljaju, a nažalost, u 2020., na izmaku godine dogodio se i onaj potres na Banovini. Serija snažnih potresa koji su 22. ožujka zatresli Zagreb i okolicu, bila je najjača na tom području posljednjih 140 godina. 

Problem stanovnika kojima su uništeni domovi još uvijek nije nestao. Domovi koje su gradili nestali su u trenu, a tema obnove ostavljena je negdje po strani, jer godinu dana kasnije sve izgleda gotovo kao dan nakon potresa.

Bjonda Lučić

Foto: Branimir Balogović/Unsplash