/Zagrebački tinejdžeri izradili najpametniju društvenu igru na svijetu: Sve je počelo još u sedmom razredu!

Zagrebački tinejdžeri izradili najpametniju društvenu igru na svijetu: Sve je počelo još u sedmom razredu!

Ako ste školarac ili pratite zbivanja na domaćoj gejmerskoj sceni, velika je vjerojatnost da ste barem načuli za Mundus, ‘najpametniju društvenu igru na svijetu’. Ona ima sve ključne elemente klasičnih društvenih igara, ali pritom uvodi moderna pomagala poput pametnih telefona, umjetne inteligencije i strojnog učenja, a iza nje stoje Filip Hercig, Luka Dumančić, Fran Zekan i Matija Fućek.

Ne samo da je Mundus pametna društvena igra prilagođena 21. stoljeću, već ju je osmislila, izradila i na tržište izbacila najmlađa startup ekipa u Hrvatskoj. Filip Hercig, Luka Dumančić, Fran Zekan i Matija Fućek, dečki iz Mundusa, nedavno su osvojili treću nagradu na Idea Knockoutu, a prethodno je stručni žiri u kojem su sjedili ljudi poput Mate Rimca i Nenada Bakića njihov Mundus proglasio najperspektivnijom poslovnom idejom natječaja Good Game Liftoff i uručio im 100.000 kuna, piše Tportal.

Njihova društvena igra za razonodu u školi, na partiju ili kod kuće već je stekla svoje fanove. Stigle su i prve prednarudžbe, ali je u međuvremenu promijenjen poslovni plan. Što je zapravo Mundus, zašto privlači toliku pažnju i kamo ih razvoj igre može odvesti, otkrio je idejni začetnik projekta, 18-godišnjeg Filip Hercig, maturant zagrebačke Pete gimnazije.

“Ideja vuče podrijetlo iz projekta na kojem sam uz pomoć profesora počeo raditi još u sedmom razredu osnovne škole”, objašnjava Filip. Bio je to projekt namijenjen natjecanju.

Mundus je u početku trebao biti društvena igra za zabavu dokonih tinejdžera. No s vremenom je iz nje izrastao cijeli edukacijski sustav. Tajming je odličan zato što se događa kurikularna reforma pa mislimo da je izlazak na tržište s proizvodom poput našeg pun pogodak’, uvjeren je Filip. Društvena igra ili edukativni projekt, svejedno. Princip rada ostaje isti.

“Cilj je točnim odgovorima na pitanja osvajati polja drugih igrača. Svaki igrač ima svoju boju pa kad crveni dođe na plavo polje, mora točno odgovoriti na postavljeno pitanje kako bi protivnikovu plavu boju promijenio u svoju crvenu”, objašnjava Filip osnovne principe igranja. Dečki su brzo shvatili da se ova igra lako može prilagoditi svakom školskom programu. I tako su došli do učenja kroz igru.

Ono što je počelo kao društvena igra pretvara se u ozbiljan društveni angažman. Eto, dečki iz Mundusa trenutno dogovaraju suradnju s Ministarstvom prosvjete, a prvi rezultati mogli bi se uskoro saznati.

mšm/tportal

Foto: Facebook/Mundus